Bengt Sändh

Alvar i Söderkulla

Av Bengt Sändh 2022-01-19

Alvar är bonde och vad är då det? Jo, han är den dugligaste och klokaste av oss alla. Han kan bygga hus, gräva brunn och laga pumpen, traktorn och skördetröskan. Han kan avverka skog och plantera nytt. Han kan plöja, harva, gödsla, tröska, så och skörda.

Han kan hugga ved och sköta djur och bota en del av deras krämpor. Han kan lägga rör, fixa det elektriska och mycket, mycket annat. Han kan också laga husmanskost till sig och de sina.

Ni onödiga konsulenter, förnumstiga ombud, pratglada advokater, dumdryga byråkrater, maktgalna politruker, egotrippade artister, fåfänga mannekänger, självutnämnda livsstilscoacher, debila alternativmedicinare, giriga riskkapitalister, IT-specialister, mäklare och investerare, det är bonden som producerar det mesta av det ni äter och det ni har på er.

Sätt er själva på en gård och ni dör svältdöden inom några månader.

Ser ni en bonde gå förbi så lägg er på knä och kyss spåren efter hans skitiga stövlar. Slutligen: Clintan och Banderas – släng er i väggen. Alvar är coolare.

Han hette Alvar Jansson och var född 1915. Han gifte sig med Sigrid men blev änkling 1961. Han drev gården tillsammans med sin bror Sven och sonen Erik till sin död 1995. Han var vänsäll men ingen fjant. Han visste vad han ville.

Han bjöd mig på snus ur en gammal näverdosa och förklarade för mig att det var det godaste snuset och att det hette habbedaj-snus och jag undrade.  Det hade jag aldrig hört talas om men då sa han. Fråga Stig i kiosken för det är där jag köper det.

Nästa gång jag var i Österbybruk besökte jag Stigs kiosk och sa att jag skulle ha samma snussort som Alvar i Söderkulla. Jag fick en dosa och på den kunde jag läsa att snuset hette Happy days. Jag besökte Söderkulla ett antal gånger och bilden på Alvar tog jag 1977.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Bengt Sändh var ett av de omskrivna barnhemsbarnen. Han blev med tiden smed. Men enligt polisen hann Bengt innan dess, i unga år, sätta ett informellt svenskt rekord i bilstölder genom att stjäla 46 bilar under tio dygn.
Med tiden blev han trubadur och har sjungit in 21 LP- och CD-skivor. 1993 startade han Bengt Sändhs snusfabrique. Han spetsade sitt snus med lite konjak och det blev en succé.
Sex år senare sålde han snusfabriken till Swedish Match och flyttade till spanska Costa del Sol. Där lever han nu med hustru och hundar.
Bengt Sändh skriver böcker i skilda ämnen och är hängiven naturfotograf. https://www.bengtsandh.se/

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.