Sex år med rekordlåg flyktinginvandring

Av Andreas Magnusson 2022-01-23

Så kom statistiken för 2021 som visar på ytterligare ett år med extremt låg asylinvandring. Under perioden 1984-2021 har det genomsnittliga antalet asylsökande per år legat på ungefär 30 000. 2015 hade vi flest asylsökande någonsin och slog det tidigare rekordet från 1992 med råge. Sedan lade regeringen om politiken och vi har nu haft sex år av rekordlåg asylinvandring.

2020 sökte 12 991 personer asyl i Sverige. Det var årtusendets lägsta siffra. 2021 levererades ett nytt rekord, då endast 11 401 personer sökte asyl. Ungefär en fjärdedel av de som sökte asyl under denna tid fick ansökan beviljad. Det handlar om historiskt låga siffror både vad gäller söktryck och beviljandegrad.

Trots att statistiken talar sitt tydliga språk lever myten om massinvandring kvar. Politiker för medvetet medborgarna bakom ljuset och ångar på som om det fortfarande var 2015.

Man bedriver skrämselpropaganda och insinuerar att flyktinginvandringen har drivit fram en extremt hög nivå av våldsbrott.

Vilket inte heller är sant. Siffror från Socialstyrelsen visar tydligt att våldet i samhället har minskat rejält de senaste tio åren. Det dödliga våldet var dessutom högre i faktiska tal på 80-talet än vad det är idag trots att vi levde i ett land med två miljoner färre invånare.

2016 när asyltrycket redan var under genomsnittet för de senaste 35 åren kom Moderaterna med förslaget om att Sverige borde ta en ”flyktingpaus”.

”Det är naivt att tro att flyktingkrisen är över”, menade Johan Forssell som på den tiden hetsade mot invandrare i sin roll som migrationspolitisk talesperson istället för att som idag hetsa mot invandrare i sin roll som rättspolitisk talesperson.

Förutom det aningen bakvända i att hävda att flyktingkrisen gör att man ska hjälpa färre människor var det konstigt att utspelet kom när antalet flyktingar som sökt sig till Sverige var oerhört få. Och nu, nästan sex år senare, är de ännu färre.

Så när kommer utspelet om att flyktingpausen är över? När får vi åter höra politiker prata om att det är dags att öppna våra hjärtan igen?

Kanske var det där med ”paus” bara ett fegare sätt att göra slut på – den konflikträdda politikerns sätt att krångla sig ur sin relation med medmänskligheten.

Nu är Moderaterna inte lika fega längre. Det är ingen som pratar om ”paus”. Det nya ordet är ”återvandring”, vilket betyder ”släng ut de jävlarna” på byråkratspråk.

Man måste ju trots allt tänja på moralen en aning när det vankas nära samarbete med ett parti som i nutid grundades av nazister.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.