Debatt
Foto Anders Wiklund /TT

Ta itu med dessa totalt hänsynslösa typer som ger sig på åldringar

Av Börje R P Carlsson 2022-02-03

När busar utger sig för att vara poliser är det dags för de riktiga poliserna att verkligen ta till hårdhandskarna. När dessa totalt hänsynslösa dessutom går på de sköraste i samhället, våra åldringar, förtjänar de ingen misskund utan måste klämmas åt och bli inlåsta.

Av tradition ses åldringsbrott som de mest förkastliga samtidigt som Polisen lättast hittar nedläggningsskäl i dessa ärenden. Offren har ofta svårt att uttrycka och berätta vad som hänt eftersom både minne och skamkänslor ger bristfälliga anmälningar som oftast därför läggs ner av Polisen.

Många av offren vågar inte göra anmälan, fler gör av skamkänslor ingen anmälan alls och många uppmärksammar inte att de blivit utsatta för brott förrän långt senare.

Följderna för de utsatta är oftast mer traumatiska än för gemene man och kan ofta medföra ett svårt lidande den korta tid som de oftast har kvar.

Här finns dock inga orsaker till nedläggning oaktat hur lite spår, indicier eller tips det finns i anmälan. Här krävs fingertoppskänsla av de utredande poliserna för att locka ur offren de detaljer som behövs för att kunna lagföra dessa samvetslösa banditer.

Man kan utgå från att dessa råttor är få till antalet och således kan man nog med fog lägga alla dessa brott under samma spaningsledning för helhetens skull.

De anmälningar som handlar om dessa brott måste kompletteras näst intill i absurdum för det är här spåren och bevisningen kommer att hittas.

För att klara upp dessa brott krävs energi och fantasi men de är absolut möjliga att klara upp. Var och en av dessa få banditer kommer att sprida spår omkring sig och varje spår kommer att peka ut dem så polisernas fantasi kommer att bli avgörande.

Idag säger ofta de rättsvårdande myndigheterna ”följ pengarna”. När det gäller de banditer som går på våra gamla gäller ”följ godset”. De kontanter som stjäls för dessa åldriga offer är nog så besvärande att följa men övrigt stöldbegärligt måste omsättas i kontanter och det är här den polisiära godsspårningen tar vid.

De legala guldsmederna betalar oftast både bäst och mest för guld och samarbetet med dessa gulduppköpare är viktigt. Polisen har unika möjligheter att kontrollera alla de som handlar med guld, metaller och begagnade varor utan att någon misstanke krävs och med ett gott samarbete med dessa kan många tjuvar identifieras.

En tumme i ögat på alla kända hälare är inte heller dumt eftersom en ”yrkesmässig” handel ger Polisen unika möjligheter till noggranna och intensiva kontroller.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.