Enligt Ranelid är det krig i Sverige också

Av Andreas Magnusson 2022-03-11

Det är krig i Ukraina och kanske kan Ukrainas befolkning lära sig något av vad det innebär att leva i krigstillstånd av vårt eget blågula land. Enligt författaren Björn Ranelid har det nämligen varit krig i Sverige i mer än två och ett halvt år.

5 juli 2019 kom kriget till Sverige. I alla fall om vi ska tro på Björn Ranelids historieskrivning. Då gjorde han sitt första inlägg i sociala medier där han menade att det nu var krig i Malmö – vår egen motsvarighet till Krimhalvön.

2 augusti samma år hade kriget brett ut sig till fler delar av landet och det rådde nu ”ett småskaligt eller mer utbrett krig i Sverige” och för att verkligen understryka sanningshalten i påståendet klargjorde Ranelid att ”så lyder sanningen vad än förfalskarna av verkligheten säger, skriver och påstår”.

8 november 2019 hade Sverige utvecklats till ”en fristat för terrorister och andra kriminella individer” eftersom ”här kan en massmördare från krigets Syrien andas fritt och gå lös på våra gator och torg”.

11 november 2020 fortsatte kriget. Vi levde nu i ett ”osynligt krigstillstånd” som ”ingen vettig och sanningsenlig person i Sverige kan förneka”.

14 november 2020 upprepades budskapet om krig och Ranelid fastslog att alla som förnekar att det är krig i landet är ”medskyldiga till händelserna i landet”.

24 februari 2022 drabbades även Ukraina av krig även om Björn Ranelid än så länge missat att ta upp saken.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.