Brottets ansikte

Av Petter Inedahl 2022-03-13

Det talas mycket om brottets så kallade ansikte, om hur våldet och kriminaliteten egentligen ser ut. Petter Inedahl har grävt i arkiven och i varje fall fått veta hur det såg ut 1960.

Kriminalhistoria är en del av vårt gemensamma förflutna precis som all annan historia, men som sällan eller aldrig kommer med i historieböckerna där riksdagsval, arbetsmarknadskonflikter och politiska utspel istället dominerar.

Kanske är det så att den mörka sidan av dåtiden inte riktigt passar in i bilden av det lyckliga folkhemmet, och att man gör bäst i att inte tala om trollen.

Att berätta kriminalhistoria är dessutom inte heller alltid lätt. Trots målande beskrivningar och inlevelsefulla skildringar blir det för det mesta trots allt en smula anonymt. Det är liksom någonting som saknas. Ett ansikte eller två. Eller fler.

Bilderna här nedanför är hämtade ur Stockholmspolisens arkiv, och föreställer män som gripits våren och sommaren 1960. Det är inte alls bara anleten, det är brottets ansikte, en närbild av Stockholms dåvarande undre värld, och det är svårt att inte fascineras av den, att inte börja spekulera i vad som döljer sig bakom de där blickarna.

Slöa, uppgivna, vredgade, hatfulla och någon gång till och med roade. Scrolla ner och möt dem. Alla namn och åldrar är verkliga.

Åke W 38 år

Anton N 36 år

Vilko T 31 år

Arne B 34 år

Viktor B 34 år

Bengt B 34 år

Ulf F 37 år

Bengt D 25 år

Sven F 36 år

Emil Z 33 år

Stig S 33 år

Erik B 36 år

Ove S 35 år

Folke A 30 år

Ove N 33 år

Fredrik T 37 år

Olof G 34 år

Lars B 35 år

Oddvar O 35 år

Lars S 33 år

Nils S 38 år

Nils M 28 år

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

Para§raf publicerar bara undantagsvis namn och bild på brottslingar. Men de här 62 år gamla bilderna innebär rimligen att personerna är döda. Alternativt drygt 90 år med ett helt förändrat utseende. Vi publicerar inte heller deras efternamn.


   Petter Inedahl är författare och journalist och har medverkat i Paragraf sedan starten. Han älskar historia, och att gräva i vårt mörka, okända och obehagliga förflutna, vilket också går igen i hans böcker. Han ligger bakom podcasten Glömda Mord och hans hemsida heter passande nog Skarn, ett gammalt svenskt ord för smuts, skit och orenlighet.
Några av Petter böcker är Glömda mord och andra försvunna brott, Brottsplatsundersökaren och Hemsökt.
De och andra av hans böcker finns att ta del av här.
Två av dem finns som ljudbok, länken hittar du här.
Podcasten Glömda Mord når du här.
Du hittar Petters sajt här: Skarn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.