Polisens önskelista på tvångsåtgärder

Av Börje R P Carlsson 2022-03-21

Brottslighet är besvärligt för oss alla men i synnerhet för politikerna som inte alls tycks varken förstå eller vilja komma tillrätta med brottsligheten. Den enda brottslighet som verkar räknas tycks vara skjutningar inom de kriminella gängen. Det medför att det också är dessa brott som blir normgivande när brott ska bekämpas och hur de ska bekämpas.

I en riksdagsdebatt hävdade en riksdagsman att alla de straffskärpningar som genomförts inte har fått sin fulla effekt eftersom brotten skärpts från en förhållandevis låg nivå.

Enligt högerblocket skulle tydligen alla straff ha skärpts efter en helt annan norm där en lämplig påföljd är livstids fängelse för de flesta brotten.

En annan politiker rider på siffran 147%. Under Morgan Johanssons tid, som ansvarig justitieminister, har antalet dödsskjutningar ökat med 147 %.

Denna ökning kan se förskräckande ut men allt beror ju på den nivå som skjutningarna beräknas från. Rent teoretiskt kan ju två dödsskjutningar utgöra en ökning med 200 procent.

Det viktigaste tycks vara att använda paletten för att i högsta möjliga grad färga förhållandet.

Under det sist gångna året har den totala brottsligheten minskat med 5% och dödsskjutningarna utgör mindre än en tusendels procent av totalen.

Denna lilla numerär utgör nu den norm varifrån allt bekämpande ska normeras och på vilka Polisen satsar en stor del av sina resurser.

För att bekämpa dessa få brott vill högerpolitikerna tumma på grundlagarna, skärpa straffen in absurdum, skapa zoner på allmän plats dit vissa personer inte är välkomna, skapa andra zoner på allmän plats där de medborgerliga rättigheterna upphör att gälla för alla människor.

Samma politiker vill införa anonyma vittnen där inga misstänkta kan försvara sig och således knappast behöver en försvarsadvokat. De vill införa kronvittnen där priset för en fällande dom är att någon annan brottsling frias.

Här kan man ju fundera på om kronvittnet slipper påföljd för ett mord om han/hon/hen vittnar dit någon för två mord. Hur kommer kronvittnets prislista att vara uppbyggd?

Samma politiker vill ha fritt fram för Polisen att avlyssna genom hemlig telefonavlyssning, hemlig dataavläsning eller annan digital trafik. Polisen ska ha tillstånd till hemliga rumsavlyssningar samt mängder av öppna och dolda kameror.

När Polisen ändå presenterar sin önskelista för statsmakterna varför inte begära tillstånd för brottsprovokation också och när dom ändå är i farten begära att få hjälpa de rättsvårdande myndigheterna på traven med bevisplantering.

Polisen vill också ha tillstånd till de uppräknade tvångsåtgärderna även om en misstänkt saknas.

Här utöver vill dessa politiker att Polisen ska få rätt att beslagta och förverka olika värdeföremål och kontanter vars innehav inte kan förklaras. Detta kallas omvänd bevisprövning och förekommer redan inom skattelagstiftningen.

Nu senast handlar det om att Polisen skall fritt få använda olika DNA-register för att klara upp brott. Jag anar att alla uppgifter i PKU-registret i samma anda ska omvandlas till DNA-register. Är det ingen vettig beslutsfattare som ser vart rättssamhället är på väg?

Politikerna på högerblocket ondgör sig över att regeringspartiet inte vill uppfylla Polisens önskelista och anser tydligt att denna önskelista borde uppfyllas till sista kommatecknet.

Jag hoppas att regeringen, även om de i mitt tycke är alldeles för påverkade av högerblocket, kan stå emot denna önskelista. Att ge Polisen fri tillgång till det de vill ha vore förödande för hela rättsapparaten.

Polisen har de verktyg de behöver och dessa verktyg räcker väl till. Det är klart det vore väl bekvämare med tillgång till alla uppräknade tvångsåtgärder – men Polisens bekvämlighet kan inte vara det viktigaste.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.