Vladimir Putin

Är det bra att Sverige skickar vapen till Ukraina?

Av Dick Sundevall 2022-03-30

När en krigsmakt rullar in i ett land, finns det i grunden bara två sätt att agera. Antingen gör man motstånd eller också ger man upp och finner sig i det som sker. I det här fallet finner sig i att underordnas en paranoid despot som Putin.

Jag har vänner som på den tiden det vara allmän värnplikt för män i Sverige, totalvägrade och fick sitta inne för det. Andra vapenvägrade. Själv gjorde jag min värnplikt och står för det. Jag är inte pacifist.

Jag respekterar de vänner som gjorde ett annat val. Tänk vad trist livet vore om alla ens vänner hade samma åsikt om allting som man själv har. Vad skulle man då prata om? Allmänt mingelpladder om vädret?

I och med det ryska överfallet på Ukraina har frågan om Sveriges vapenexport ställts på sin spets. Förhoppningsvis slipper vi nu allt det hyckleri runt den svenska vapenexporten som vi fått leva med under årtionden.

Gustaf Olivecrona skrev en artikel om det här för många år sedan, där han raljerande formulerade det så här:

Ska vi behöva måla fredsduvor på kanonerna för att de ska begripa att vi bara säljer vapen till länder som inte använder dem?

Nu skickar vi vapen till stridande förband i Ukraina. Vapen som används för att slå ut ryska militära fordon och döda deras soldater. Det borde inte Sverige göra, säger en del. Vi borde istället nöja oss med att skicka sjukvårdsmaterial.

Ursäkta mig – men är inte det att vara lite väl fin i kanten? Lite usch och fy, inte ska väl vi hålla på med sån vulgaritet. Låt andra länder leverera vapen.

Problemet är att sjukvårdsmaterial inte stoppar ryska tanks. Det är ingen större idé att kasta gasbinda på dem. Och om Ukraina inte får möjlighet att försöka stoppa de ryska förbanden kommer ännu fler civila att dödas.

En gång i tiden fick nazityska soldater färdas med tåg genom det ”neutrala” Sverige. Några årtionden senare var det upp till De förenade FNL-grupperna att via insamlingsbössor se till att vietnameserna fick pengar till vapen att försvara sig med – när staten Sverige inte ställde upp.

Nu gör Sverige det. Nu skickar man det som Ukraina efterfrågar; pengar, sjukvårdsmaterial – och vapen.

Vi måste rimligen kunna skilja på anfallskrig och försvarskrig. Skilja på angripare och de som försvarar sitt land – och därmed försöker överleva.

Naturligtvis finns det något gott och hedervärt i tanken att inte under några omständigheter bruka våld. Men att stå vid sidan om och se på och vara för fina i kanten för att hjälpa ett folk som anfalls av en av världens största krigsmakter att försvara sig – hjälpa dem med vad de själva säger sig behöva – det är i min bok allt annat än hedervärt.

I min presentationsruta nedan klargörs att mina krönikor inte är några ledare eller liknande, utan mina personliga reflektioner. Det bör här understrykas att ovanstående alltså inte är ett ställningstagande som gäller för hela Magasinet Para§raf och alla dess medarbetare. Det kan och ska finnas olika syn på tingens ordning bland våra medarbetare.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.