Lennart Aspegren

Upp och stå – eller ut ska vi gå?

Av Lennart Aspegren 2022-04-03

Nyligen visade SVT en sändning från USA:s kongress i Washington, DC, där man fick se ledamöterna – varav omkring hälften ju är republikaner – stående applådera Ukrainas president Zelenskyj, som deltog via Zoom. Det gav ett visst utrymme för en svag förhoppning att Republikanska partiet måhända äntligen hade börjat vända i vind för att slå in på en mer humanitär kurs.

Men av allt att döma lär Trump nu ha återtagit sitt vanliga järngrepp om partiet för att se till att i fortsättningen inget eller ingen stör hans bana mot att söka vinna nästa presidentval. I det sammanhanget spelar väl kriget i Ukraina knappast någon roll?

Det kunde vara intressant att fråga sig hur en liknande politisk situation i vårt land skulle te sig?

Nu har vi facit. Häromdagen var det nämligen Stockholms och Sveriges riksdags tur ta del i Zelenskyjs internationella turné.

Våra riksdagsledamöter föreföll då att mangrant uppträda på samma sätt som sina kollegor i Washington: samtliga syntes ställa sig upp och entusiastiskt applådera gästen.

Zelenskyj med andra ord, även hos oss ta emot de hyllningar som han i så hög grad är förtjänt av.

Det verkade alltså som om även Jimmie Åkesson och hans partivänner var bland dem som till gästens ära hade rest sig upp och applåderat honom.

Om Sverigedemokraterna i stället skulle ha hyst en negativ uppfattning om ukrainarna och deras motstånd, hade de väl i ärlighetens namn visat det? Till exempel genom att sitta ner? Eller också lämna salen?

Men efter evenemanget i riksdagshuset lämnade Jimmie själv i alla fall en tydlig blotta.

Precis så här uttalade han sig nämligen om de ukrainska flyktingar – som bekant mest kvinnor och barn — som med risk för livet just har lyckats ta sig hit:
”Vi ska inte integrera de här människorna. De ska så fort som möjligt återvända.”

För övrigt anser jag…

All heder åt Alex Schulman, som i Dagens Nyheter (28 mars) snyggt och prydligt markerade Jimmie Åkesson för dennes avslöjande mening.

Av Lennart Aspegren
Detta är en gästkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.