Ekonomisk tillväxt, livspussel och gängkriminalitet

Av Alex Bengtsson 2022-04-05

När den politiska kapplöpningen om att rusta upp försvaret börjat gå på mer än högvarv blir det tydligt hur otroligt verklighetsfrånvänd den som inte kan erkänna sina egna misstag och som förblindats av sin egen iver. När det blåbruna blocket ska prioritera så är det föräldrars möjligheter att vara mer med sina barn som ska nedprioriteras istället för höjda skatter på städhjälp och köksrenoveringar.

Alliansen (kommer någon ihåg den?) hade strategi som kallades för att triangulera. Det gick ut på att besegra motståndaren på sin hemmaplan.

Socialdemokraterna, sprungna eller fortfarande en del av arbetarrörelsen, lamslogs med paroller om att det skulle löna sig att arbeta och med en retorik till det ekonomiska mellanskiktet i Sverige. 

Det så kallade ”livspusslet” blev mode. Mellanskiktet, alltifrån mellanchefer till välbetalda industriarbetare, skulle belönas för sitt idoga slit, jobbskatteavdrag och skattesubventioner för hushållsnära tjänster.

I valrörelsen 2006 viftade Moderaterna med en ”tusenlapp till i plånboken varje månad”. Priset var höjningar av A-kassan och fackföreningsavgifter, försämringar av socialförsäkringarna och lite senare minskat stöd till kommunerna och minskade anslag till försvaret. 

Det rådde livspusselsbonanza i politiken. Socialdemokraterna, i synnerhet dem som satt sin tilltro till skattesänkningar och avregleringar under 1990-talet och nästintill talade religiöst om det budgetpolitiska ramverk som gjorde det möjligt att göra större investeringar som skulle löna sig längre fram, kände sig manade att hänga på.

I sin iver att inte förlora mellanskiktets väljare lanserades förslaget om en butler i tunnelbanan som den stressade mellanchefen skulle kunna lämna smutstvätt med mera till mellan hämtning på förskolan, restaurangbesök och golfrundan (det här var innan padelpandemin). 

Nu, ett och halvt decennium senare, är tonläget ett annat. Och kanske är det så att vi börjat se effekterna av satsningen på ett livspussel som till stora delar handlat om att de som jobbar inte ska vara hemma.

Medan de som inte har jobb ska tvingas ut i arbetsmarknadspolitiska åtgärder från helvetet eller vara ständigt beredda på att bege sig från hemmet till följd av osäkra visstids- och timanställningar (eller gigjobb som denna arbetsmarknadens misshandel kallas för). 

I Sverige har de klyftorna ökat lavinartat (mest i västvärlden enligt OECD) och all seriös forskning på ämnet som inte kommer från ideologiskt killgissande visar att ekonomisk ojämlikhet är högst bidragande till kriminaliteten i samhället.

Att gängkriminaliteten hämtar sina rekryter i områden där föräldrarna är de stora förlorarna på arbetsmarknaden, både i lönekuvert och när det gäller anställningstrygghet, är ingen slump. Men det finns ytterligare en sida av livspusslet. 

När lokaltidningen Kungsbackaposten skulle göra sin vinkel på gängkriminaliteten gjorde man nyligen en granskning av personer som dömts för narkotikabrott i den välbärgade kommunen där demografin till stor del består av högavlönade tjänstemän, entreprenörer med hög inkomst och välbetalda industriarbetare.

Men något verkar skava bakom de välklippta häckarna. De livspusslande föräldrarna har fått en massa barn som vuxit upp och göder gängkriminaliteten i de geografiskt närliggande miljonprogramsområdena i grannkommunen Göteborg. 

Kanske är det så att dessa restaurangrusande, weekendresande, städhjälpsavdragande föräldrar skulle avstått den där tusenlappen i månaden och stannat hemma och städat tillsammans med sina ungar istället?

Kanske skulle det förts en politik där deras restaurangbesök och weekendresor gick till satsningar på en utbyggd välfärd och en mer fungerande rättstat?

Kanske skulle Ulf Kristersson likt Socialdemokraterna försöka nyktra till när det handlar om vad som är viktigt i ett samhälle. Närvarande föräldrar eller maximal ekonomisk tillväxt?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Alex Bengtsson är författare, poet och folkbildare. Han har skrivit om högerextremism och sociala frågor i decennier, bland annat i egenskap av tidigare vice VD och utbildningsansvarig på Stiftelsen Expo.
Alex är från början yrkesfiskare och är utbildad 12-stegsbehandlare. För närvarande ger han ut diktsamlingar på temat andlig utveckling parallellt med att han studerar och jobbar inom äldreomsorgen. Alex är en av av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.