Foto Rick Bowmer AP/TT

Vad händer med kvinnors rättigheter om KD och SD ingår i en regering?

Av Simon Vinokur 2022-04-11

En 26-årig kvinna i USA, Texas, har åtalats för mord i samband med att hon genomfört en abort på egen hand. Ungefär 1400 kvinnor lämnar Texas varje månad för att genomföra abort i närliggande stater, men det är inte alla som har råd.

Utöver det har man uppmärksammat en våg av ansökningar från kvinnliga Texasbor om abortpiller från utländska NGO:s.

Sedan ungefär ett år tillbaka är det olagligt att genomföra aborter i Texas, på sig själv eller andra, så snart det går att höra ”hjärtslag” från fostret – vilket man gör ungefär fem veckor in i graviditeten.

I praktiken handlar det om ett kluster av celler som avger elektriska signaler, men lagar som dessa bygger inte på forskning utan på religion och ideologi.

De elektriska signalerna brukar kunna registreras från ett par veckor in i graviditeten, ofta innan kvinnan i fråga ens känner till att hon är gravid. Det spelar ingen roll hur fostret blev till – incest eller våldtäkt är sak samma – i den kristna högerns fäste Texas är abort olagligt. Punkt.

Brottet man kan dömas till för att genomföra en abort är mord. Vilket alltså Lizelle Herrera nu fått erfara. Vad hennes straff kan komma att bli är som jag förstår det fortfarande osäkert, men med tanke på att Texas är en av de amerikanska stater som fortfarande dömer brottslingar till dödsstraff, är dödsstraff sannolikt något som är med i ekvationen.

Nu kan man ju tycka att det är lite motsägelsefullt att Texas kallar sig pro-life när det gäller att bestämma över kvinnors kroppar, men inte när det gäller statssanktionerade mord. ”Pro-life”-begreppet blir  därigenom tomt på allt meningsfullt innehåll.

Man vet dessutom att antalet aborter inte minskar bara för att abortlagstiftningen blir hårdare – det enda som händer är att aborterna blir mer riskfyllda och på så vis snarare blir anti-life, eftersom kvinnorna i fråga riskerar sina egna liv när de gör abort.

Kvinnor får alltså inte genomföra abort, men de får dömas för mord och mördas för att ha gjort det.

Här kan det – och bör det – hållas en diskussion kring var gränsen går för att acceptera och tolerera religiösa övertygelser, regler eller lagar.

Jag är en av dem som anser att alla människor har rätt att tro på precis vad de vill, så länge deras tro inte påverkar andra människor negativt. Att införa lagar som bestämmer vad mer än halva Texas befolkning inte har rätt att göra med sina egna kroppar faller definitivt under ”tro som påverkar andra människor negativt”.

Vad som däremot skulle vara okej, om jag tillfrågades om min åsikt, vore om en kristen Texaspolitiker bestämde sig för att hon själv vägrade genomföra abort på grund av sin religiösa övertygelse. Hon skulle då kunna avstå från att genomföra en sådan.

En sak som inte är okej – är när politiker bestämmer sig för att driva igenom en lag som straffar kvinnor för något de väljer att göra med sig själva. 

Pro-lifedebatten har förresten nått ändå hit till lilla Sverige. Vårt halvtomma land där bland annat det tredje största partiet påstår sig respektera kvinnor, till skillnad från exempelvis muslimer som de menar inte gör det.

Här kan man lätt få för sig att Sverigedemokraterna är för abort, kristna som de säger sig vara – men så är inte fallet. Det är faktiskt så att vårt kära Sverigedemokraterna inte heller tycker om abort.

De drev den frågan tills de upptäckte att den inte hade tillräckligt stort stöd bland svenskarna, så de tog bort sitt abortmotstånd från sitt program. Inte för att de tyckte att staten inte ska få bestämma över kvinnors kroppar utan för att de behövde få större stöd och valde den populistiska vägen – för tillfället.

Vi kan alltså se starka likheter mellan det kristna, hårdnackade och misogyna Texas och svenska misogyna Sverigedemokraterna.

I ärlighetens namn är jag orolig att Moderaternas och Kristdemokraternas samarbete med Sverigedemokraterna ska leda till begränsningar i kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.  

Många av oss har uppmärksammat Sverigedemokraternas stöd för ukrainska flyktingar – ett stöd de bygger på tesen att ukrainare har samma kristna kultur som vi i Sverige har.

Well – nu ser vi hur kristen kultur kan se ut i händerna på politiker som ser kvinnor som babymaskiner. Vi ser det i Texas idag – vill vi se det i Sverige imorgon?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.