Ukraina, Putin, Stalin, regeringen och Malte Lindeman

Av Jan Olof Fällman 2022-04-15

Staffan I Lindberg är statsvetarprofessor i Göteborg och forskningsledare för Internationella demokratiforskningsinstitutet V-dem, säger i en intervju: "Den demokratiska fredsteorin, det vill säga uppfattningen att demokratier drar sig för att kriga mot varandra, har rötter hos filosofen Immanuel Kant. Det finns flera skäl till att demokratier inte krigar mot varandra".

Det handlar bland annat om att människor vanligtvis inte är förtjusta i krig och att de i en demokrati har möjlighet att påverka utvecklingen. Nu är ju inte Ryssland en demokrati så därför anses det måhända legitimt av Putin att försöka smula sönder Ukraina.

Förresten lustigt att Immanuel Kant dyker upp i resonemanget då just Stalin var en stor beundrare av Immanuel Kant.

Stalin läste Immanuel Kant och hade en klar bild av det Kant förmedlade i sina skrifter och i sin forskning.  När  gamla Königsberg annekterades och enklaven Kaliningrad skapades rev sovjeterna ner alla byggnader för att bygga nytt. Utom en liten stuga och en bro.

Det var nämligen där i den lilla stugan som filosofen Immanuel Kant hade bott och på den lilla bron gick han och funderade på sina teorier.

Tänkte att president Putin har ju  kamrat Stalin som lite av förebild och med tanke på vad Kant tänkte och skrev så är det naturligtvis intressant om just Putin har läst Immanuel Kant.

Alla som träffat Putin i andra sammanhang menar att han alltid är påläst i det aktuella ämnet och duktig att förhandla, så det finns all anledning att fundera över Putins bildning.

Ryssland är numera lite av en otäck fiende på andra sidan havet och med tanke på vad de gjort finns det anledning att förstärka svenska försvaret.

Det är andra tider nu, därom är alla partier ense samt att ambitionen är att komma upp till en nivå av 2% av landets budget för försvarets kostnader, men det här tar tid. Försvarsledningen har räknat på det hela och konstaterar att man kommer att nå det målet tidigast år 2028.

Nu när Socialdemokraterna börjar sin process med närmandet av Nato är det spännande att höra hur snacket går, lite skraja verkar de vara när de framträder i framförallt media.

Den gamle Kommunalbossen numera partisekreteraren Tobias Baudin framträdde i Aktuellt och sa att nu diskuterar partiet om hur man ska förhålla sig till Nato och det viktigaste är att beslutet som tas är bra för Sverige och inte nödvändigtvis bra för partiet.

Så tills vidare vore en ej så kostsam beredskap, Hans Alfredssons Lindemanförslag, att vi bygger telefonkiosker med jämna mellanrum utefter hela svenska kusten.

När ryssen kommer så ringer det i telefonen och då går ryssen dit och lyfter luren för att höra en kvinnoröst säga, ”Det är mamma, kom hem. På ryska då förstås. Å så vänder de på klacken och åker hem. Fiffigt va?”

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Jan Olof Fällman. Är en 78-årig murvel som på fritiden brukar jorden. Tidigare verksam inom SVT, UR, TV4 och Televerket. Känd för Pohlmanväder i Östnytt, filmen Stockholmsnatt även så som krigsreporter på Sri Lanka, numera krönikör i tidningen Speedwayracing.
Jan Olof presenterar sig gärna som diversearbetare i mediasvängen och är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.