Foto: Kicki Nilsson / TT

Polischefers inkompetens resulterade i upplopp

Av Dick Sundevall 2022-04-19

Tänk er följande, nazistiska NMR ansöker om att få hålla ett allmänt möte utanför en synagoga för att där bränna en del judiska symboler. Någon som tror att de skulle få tillstånd till det? Naturligtvis skulle NMR – med all rätt – inte få det.

Men ett antal högre polischefer har godkänt att en fåntratt i form av en dansk högerextremist ska få hålla möten på platser där det bor många muslimer, för att där bränna ett exemplar av koranen.

Varje år nekar ibland Polismyndigheten i landet, organisationer och enskilda att hålla möten på vissa platser eller gå vissa vägar med demonstrationer, för att risken just där skulle vara stor för våldsamma konfrontationer. Och det har Polisen stöd i lagen för att göra.

I ordningsstadgan kan man läsa att allmän sammankomst kan vägras,

om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi.

Polisens uppgift, enligt polislagen, är att förebygga, förhindra och utreda brott. I den ordningen. Den här gången varken förebyggde eller förhindrade man – och så blev det som det blev.

Jag försvarar inte en sekund de som attackerade poliser och skadade många av dem. De ska gripas, åtalas, dömas och låsas in. Men – hade upploppen kunnat undvikas? Hade det kunnat undvikas att poliserna på plats utsattes för grovt, bitvis livsfarligt, våld?

Javisst. Hade de höga polischeferna med det lagliga stöd man har för det stoppat de här mötena, de här uppenbara provokationerna, så hade det inte hänt. Inte blivit några upplopp.

Eftersom flera polisdistrikt hade godkänt de här provokationerna, så utgår jag ifrån att man sökt stöd för det högre upp i polisleden. Och där fått ok för att låta den här dansken provocera muslimer så till den grad.

Sedan står högsta polisledningen på presskonferenser och är oerhört upprörda över att fotfolket inom polisväsendet har blivit utsatta för de här våldsamheterna.

Som om våldet bara uppstod från ingenstans.

Som om det inte hade provocerats fram.

Som om det var något som inte hade kunnat förutses och stoppats i tid.

”Det tycks som om våldsamheterna var riktade mot poliserna” sägs det nu. Ja, uppenbarligen var det så. Är det så konstigt? Det var ju poliser som hade gett tillstånd till den här grova provokationen.

Polischefer som nu satt kvar på sina kontor och hade skickat ut andra poliser som fått till uppgift att se till att högerextremisten skulle kunna genomföra sin provokation.

Det muttras på sociala medier om att de polischefer som gav extremisten tillstånd till det, ville att det skulle gå så här. Ville att det skulle bli upplopp. Låt oss hoppas att det inte var så. Själv tror jag inte på dessa konspirationsteorier.

Men om det nu inte är så, då återstår bara en rimlig förklaring – den att vi har alltför många inkompetenta polischefer i vårt land.

Polischefer som inte klarar av att i förväg göra vettiga bedömningar – med lagligt stöd – för att förhindra provokationer och förutsebart våld.

Jag har arbetat med kriminal- och rättsfrågor i snart 40 års tid. Under dessa år har jag naturligtvis mött många poliser. En del har jag intervjuat, andra har jag bara pratat med. Ibland tagit en fika eller ätit lunch med några av dem.

Väldigt ofta har jag efter sådana möten tänkt att, vad bra det är att han eller hon är polis, då kan vi andra sova lite lugnare på nätterna.

Men jag har mött ytterst få höga polischefer där jag känt och tänkt likadant efteråt. Det har då handlat om juristpoliserna. Jurister som blir polischefer samma dag som de blir poliser.

Jurister som inte tillhör de skarpaste knivarna i lådan, för i så fall hade de kunnat sitta i ledningsgrupper i stora företag, eller blivit domare, åklagare eller advokater med betydligt högre status och ännu högre lön.

De som inte klarar av att ta sig till den nivån efter att precis ha klarat sin juristexamen får hålla till godo med att arbeta på Migrationsverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan – eller bli polischefer.

Det kan fungera så länge det handlar om daglig delegering och liknande. Men deras omdöme och kompetens prövas när det kan hetta till, när deras beslut kan leda till att såväl medborgare i allmänhet som deras underställda poliser kan bli utsatta för grovt våld.

Nu ska ett antal våldsverkare identifieras, gripas, åtalas, dömas och låsas in. Det är naturligtvis bra och helt i sin ordning.

Men vad ska hända med de polischefer som visat med all tydlighet att de är inkompetenta, inte är kapabla att fatta vettiga beslut och som därmed utsätter vanliga poliser, fotfolket, för livsfara genom sina beslut?

Vi vet vad som händer. Det kommer inte att hända någonting. Frågan är vad deras kommande beslut får för följder för allmänheten och inte minst för de kvinnor och män som valt att bli poliser och arbetar ute på fältet?

För övrigt är…

cirka 1,6 miljarder människor i världen muslimer. Det innebär att var fjärde nu levande människa är muslim. 99,9 procent av dem är inte islamister.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.