Rasmus Paludan. Foto Nils Petter Nilsson/TT

Varför blundar högern för extremistiska provokationer?

Av Andreas Magnusson 2022-04-20

Det är konstigt att just de partier som vanligen trycker på att individer ska avkrävas ansvar för sina egna gärningar är så snabba med att ursäkta våldshetsare och våldsverkare med att det i själva verket inte var deras fel utan regeringens.

I Aftonbladet frågas partiledarna ut om vad de tänker om påskens upplopp. Företrädarna för fyra av partierna lägger fokus på att kritisera och fördöma gärningsmännen. Företrädarna för de fyra andra partierna menar istället att skulden vilar på regeringen. Bara ett parti lägger fokus på att kritisera den rasistiska islamofob som satte igång händelserna.

Vänsterns Nooshi Dadgostar menar att det som har hänt är ”oacceptabelt” och att våldsverkarna nu behöver ställas till svars. Hon kritiserar i samband med det här också den hatspridande provokatören Rasmus Paludan. Det är hon ensam om i utfrågningen.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson menar att de ansvariga ska ”gripas, dömas och avtjäna sina straff”.

Miljöpartiets Märta Stenevi säger att våldet är ”fullständigt oacceptabelt” och att det inte finns några ursäkter.

Centerns Annie Lööf säger också att det ”inte finns några ursäkter överhuvudtaget”. Hon menar att våldsverkarna behöver gripas och dömas till långvariga straff.

Liberalernas Johan Pehrson menar att det är ”ett fullständigt haveri” och att det är Polisens bristande resurser som är felet.

Kristdemokraternas Ebba Busch menar också att felet är att Polisen saknar verktyg som vattenkanoner och gummikulor eftersom regeringen har sagt nej till detta.

Ulf Kristersson hävdar att kriminella gäng utmanar rättsstaten eftersom Morgan Johansson och regeringen har misslyckats. Det är enligt honom frågan om ett ”fullständigt haveri”.

Enligt Jimmie Åkesson handlar helgens händelser om skuggsamhällets polishat och sverigefientligheten. Allt är i vanlig ordning massinvandringens fel.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.