Ebba Busch. Foto Jonas Ekströmmer/TT

En högtidsklädd djävul

Av Börje R P Carlsson 2022-04-24

Jag har arbetat som polis i nästan 46 år och därvid skådat djävulen i många skepnader och förklädnader men en så uppenbart högtidsklädd djävul som Ebba Busch har jag nog aldrig skådat. Vad är det för fel på vissa svenska politiker som oftast finns på högerskalan?

De har alla en enerverande förmåga att öppna truten och komma med visdomsord värdiga de hjärndöda politiker som man ibland kan hitta i de kretsar som bara ser våld som en enda lösning.

Ebba Busch har väl aldrig framstått som eftertänksam och klok politiker utan tvärtom. Hon beter sig allt som oftast som om hon fullständigt saknat omdömen men hennes senaste utspel är förvånande också för att komma från denna politiker, när hon frågar sig varför inte poliserna sköt skarpt?

–  Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? säger hon i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Det är en synnerligen olämplig fråga ställt av en politiker som har sitt ursprung i den kristna rörelsen som formats av kärlek till medmänniskan. Man börjar omgående fundera på om hon är tvilling eftersom man har svårt att tro att en enda svensk politiker kan vara så tokig.

I samband med upploppen i Norrköping träffades tre personer av polisens kulor, men enligt polisen rörde det sig inte om direktskott. De som skadades ska ha träffats av rikoschetter.

På fråga anser Busch att det skulle varit ett bra resultat om polisen hade skadat fler, tydligen gärna något hundratal av varje sort, som begick upploppen.

Jag hoppas att svenska väljare förstår att välja bort politiker med Ebbas uppfattning för de har inte att göra i svensk politik. Hon hör snarare hemma hos Dutarte i Filipinerna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.