Flygfoto där bombens nedslagsplats är rödmarkerad

Att vara eller inte vara med i Nato

Av Jan Olof Fällman 2022-04-29

Apropå det här att vara eller inte vara med i Nato, ett socialdemokratiskt drama i många akter. Eller snarare trauma för en del i det socialdemokratiska partiet. Det finns ju en tanke om alliansfrihet som ligger långt långt bakåt i tiden.

Under brinnande krig på 40-talet visade det sig vad priset var att vara alliansfri i en krigssituation. Permittenttåg med tyska soldater genom Sverige, försäljning av järnmalm till Tyskland och en påtaglig närhet till det då krigförande Tyskland.

På den tiden gick det bra att spela med dubbla kort men idag är det något annorlunda framförallt när det gäller information som kan sökas av alla.

När jag hör SVT:s Bert Sundström rapportera från Moskva att utrikesminister Lavrov ljuger som en häst travar nu senast efter presskonferensen när FN:s generalsekreterare besökte Moskva, blir jag glad att höra en reporter tala i klartext.

Nu vet vi ju inte allt, ska villigt erkännas men bara detta faktum att ryska soldater jagar nazister i Ukraina och ska befria rysktalande från förföljelse gör hela situationen lite absurd då andraspråket i Ukraina är ryska.

Det är uppenbart att ryska ledare ljuger. Som färsk journalist fick jag rådet av en erfaren kollega:

– Ljug aldrig, men du behöver inte berätta hela sanningen.

Det här är något vi alltid får leva med från maktens korridorer, kommer ni ihåg Geijeraffären då statsminister Palme blåljög för svenska folket?

Eller statsminister Fälldin som aldrig skulle dagtinga med sitt samvete i kärnkraftsfrågan. Jojo, vi har allt fått lite ljug även från den svenska makten också. Finns anledning till oro även i civilsamhället över ljugandet.

Hur många rättsfall har avgjorts genom falska påståenden? Alltså att människor ljugit i en rättsprocess, tänker på Quickmålen där effekten av tunna påståenden blivit kalla fakta. Här finns nog en hel del att granska.

Under andra världskriget, 1944, fällde sovjetiska flygplan bomber över Södermalm i Stockholm och Strängnäs, antagligen för att hindra tyska permittenttåg, eller som en varning.

Förödelsen efter den ryska bomben

Redan efter första smällen gick Sovjetunionen snabbt ut med en dementi. Jorå, ryssarna kunde ljuga redan då. Förresten kvarteret på Södermalm i Stockholm där en av bomberna small heter faktiskt Ryska smällen. Se flygfotot (ovan rubriken), där nedslaget är rödmarkerat.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.