Jimmie Åkesson. Foto Janerik Henriksson /TT

Problemet med mångkultur

Av Simon Vinokur 2022-05-04

Jimmie Åkesson skrev nyligen en debattartikel om hur Sverige har problem med mångkultur - och har helt rätt. Vi har stora problem med mångkultur i vårt i övrigt vackra och trygga land. Det handlar om människor med en för de flesta svenskarna främmande kultur - och med åsikter som hämtade från medeltiden.

De vill införa särskilda, odemokratiska lagar och är ofta socialt inkompatibla med folk från andra religioner än sin egen.

Det handlar om människor som ofta väljer att bo i områden med likatänkande – och med folk som pratar samma språk och firar samma högtider. De lever ofta i mindre samhällen på landsbygden – inte sällan i Skåne.

De flesta från deras kultur är män, vanligtvis överrepresenterade inom brottsstatistiken.

Vi har problem med mångkultur i Sverige, men det är Jimmie Åkessons egen kultur som ställer till det. Den går inte ihop med andra – den är respektlös, antidemokratisk, våldsromantiserande och rasistisk.

Upploppen härom helgen var till stor del resultatet av den ideologi som flera andra partier har tolererat och delvis anammat sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2006. Den här gången spreds den av den dansk-svenska politikern och högerextremisten  Rasmus Paludan.

Åkessons parti håller på att förstöra Sverige, trots att vi andra påpekat riskerna med att låta dem hållas.

Tydligen klarar inte Sverigedemokraterna och deras följare av att leva tillsammans med kulturer de inte själva tillhör. Muslimska, judiska, romska, samiska. Folk som är trans-, bi- eller homosexuella eller kvinnor som vill bestämma över sina egna kroppar och egna liv.

I Sverigedemokraternas Sverige ska ingen integreras – inte ens de själva, vilket ju faktiskt är ett av de största problemen i Sverige idag: ointegrerade etniska svenskar som sympatiserar med ett parti med nazistiska rötter och nazistiska tendenser.

Det senare är Israels utrikesdepartements beskrivning av Sverigedemokraterna 2016. I slutet av förra året förtydligade Israels ambassadör sitt lands inställning till det högerextrema partiet Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkessons partikultur bygger på tankar importerade från Nazityskland, hans parti skapades bland annat av en svensk SS-soldat – och partiets värderingar har ändrats föga. Det är bara kläderna som ser annorlunda ut.

Det människoförakt som vuxit fram i Sveriges högerextrema skuggsamhällen, till exempel i Åkessons hemstad, saknar i princip motstycke i våra nordiska grannländer.

Visst finns det partier på den absoluta högerkanten i de andra länderna med, men så tydligt fascistisk och nazistisk är bara Sverigedemokraternas kultur.

”Det finns bara ett sätt att möta dessa kulturer och det våld de bevisligen har lättare att hemfalla åt än andra”, skriver Jimmie.

Det är inte helt fel. Om man bortser från hans egen slutsats. Det finns framförallt ett sätt att möta våra svenska högerextrema kulturer på: satsa stora resurser på skolorna, på barnens fritid, på lärare, patrullerande och relationsskapande polis och se till att inget barn känner sig utanför – oavsett om deras pappa heter Ali eller Jimmie.

I Sverigedemokraternas Sverige finns det bara ett vi och ett dom – där ”dom” är mindre värda och ska hållas kort. Helst någon annanstans än i Sverige. Det kan och ska inte accepteras.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.