Ulf Kristersson. Foto Johan Nilsson / TT

Är det blåbruna blocket helt i avsaknad av sans och förnuft?

Av Börje R P Carlsson 2022-06-03

De styrande i Sveriges regering och riksdag har hamnat i ett svårt dilemma på grund av en blåbrun kader som saknar allt vad sans och förnuft heter. Jag blir djupt bekymrad över hur SD:arna, läs Vinge, använder riksdagen som en helt egen lekstuga för sina fantasier och nu gör en misstroendeanmälan över ett förhållande som de tydligt inte förstår.

Ännu mer bekymrad blir jag över att ”den vuxne i rummet” inte begriper att han av SD bara betraktas som en nyttig idiot som kan utnyttjas.

Att Liberalerna och KD saknar styrsel och hänger på SD:s idéer kan jag förstå eftersom det handlar om en överlevnadsstrategi för dessa.

Den grova brottsligheten i Sverige bekämpas just nu med allt hårdare straff, med allt större intensitet och med allt fler frihetsberövade. Detta sätter, trots låg uppklarning, också sina spår i statistiken där kurvan över brottsligheter stiger allt brantare mot skyn.

Detta tolkar högerblocket som varande något dåligt och lastar regering och justitieminister för. Vad de inte förstår är att en aktiv polis skapar hög statistik som egentligen borde vara skyhögt högre.

Deras allvarligaste klagomål gäller dock att justitieministern ljugit vid ett par tillfällen och det menar de är allvarligt. Jag undrar vilken högerpolitiker eller politiker över huvud taget som inte vanemässigt använder lögner antingen för att urskulda sig eller för att beskylla motståndarna för något?

Dessutom är det oförskämt att kalla nyanseringar och politiska tolkningar för lögner eftersom de oftast är just en tolkningsfråga.

Däremot finner jag det oerhört stötande att en folkvald, högavlönad och skattefinansierad politiker kallar en arbetskamrat för ”en lögnaktig kanalje”. Är det det bästa denna politiker kan åstadkomma anser jag nog att mina skattepengar används fel.

När statsministern visar solidaritet inom regeringen genom att svara med att regeringen avgår om justitieministern blir fälld anser den vuxne i rummet att hon gör sig skyldig till någon form av utpressning.

Ulf Kristersson har nog aldrig varit med om solidaritet i en regering. Han har kanske aldrig varit solidarisk med någon överhuvudtaget?

Ibland funderar jag, oftast samtidigt som jag tänker SD, KD och M, om 4% verkligen ska vara den enda gränsen för att sitta i riksdagen? Borde det inte finnas någon form av mognadsprov så medborgarna slipper de värsta konstigheterna?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.