Vad kostar Polisens mobila fyllecell?

Av Börje R P Carlsson 2022-06-12

Med illa dold stolthet presenterade Polisen sin nya rullande fyllecell på den pågående festivalen Sweden Rock i Norje i Sölvesborg. Det är polisens första stora test av den mobila enheten. Lastbilens fylleceller har kala sterila väggar och brits i ett hörn, inte direkt hotellstandard med andra ord.

– Intrycket hittills är att den sparar resurser åt oss, vi kan ha kvar fler poliser på plats, säger Polisens kommunikatör Thomas Johansson.

Man får alltså återigen höra om Polisens besparingar. Jag ser det lite som Ebberöds Bank eftersom det med stor sannolikhet kostar betydligt mer än det smakar.

Den rullande arresten får inte filmas inifrån och tycks också vara förbjuden att filma utifrån eftersom just inga bilder finns som berättar om fordonet och dess egenskaper. Ovanstående är en av de få bilder som tagits.

Min tolkning, genom hörsägen, är att det handlar om en ombyggd trailer som försetts med fyra arrester, ett pentry, uppehållsrum/vilorum samt toaletter med avvisiteringsrum och utrymme för avrapportering.

Här finns sannolikt också boxar och säkerhetsskåp för de omhändertagnas föremål och tillhörigheter. Med tanke på olika regler om arbetsmiljö blir jag förvånad om den inte har AC och en förhållandevis dyr kommunikationsutrustning samt godkända sanitära förhållanden.

Jag har inget emot något av det uppräknade utan nämner det bara för att var och en ska förstå att fordonet inte är gratis, utan kostar ett antal miljoner.

Med detta i bakhuvudet anar jag att fordonet har ett förhållandevis begränsat användningsområde. Dock är avsikten att man ska slippa skjutsa fyllon till de närliggande polisstationernas arrestavdelningar.

Nu har denna mobila arrest använts vid Sweden Rock och den naturliga följdfrågan blir då hur rationellt har det varit och hur mycket har Polisen sparat?

Om jag förstod kommunikatören rätt har fyra personer fått vila i den mobila stationen men samtidigt har 28 berusade personer nödgats köras till arresterna i Karlshamn och Kristianstad.

I mina ögon ser besparingarna ut att vara näst intill mediokra i jämförelse med de besparingar som tycks ha eftersträvats.

Ett, tror jag, inte oväsentligt antal miljoner kronor i kostnad för att slippa skjutsa fyra fyllon, någon eller några procent av totalen, ett par mil.

Ser ut som den normala typen av besparingar som Polisen ofta gör när någon tänkt till. Vore intressant att få se den matematik som ligger bakom den här investeringen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.