Wagnergruppen – Putins tentakler i Ukraina, Afrika och Mellanöstern

Av Lennart Aspegren 2023-01-25

Som bekant har många stater under historiens gång presenterat olika svepskäl för att i förväg försöka rättfärdiga planlagda överfall på andra stater. Men nu har Putin iscensatt något etter värre. Han har låtit sätta upp en egen paramilitär gangstergrupp, kallad PMC Wagnergruppen. Den är formellt ”fristående” från ryska staten och finansieras av Putins närstående oligarker.

Gruppen bildades 2014 av Dmitrij Utkin, tidigare brigadkommendör i GRU, Rysslands spionorganisation....

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.