Jonas är brottet

Av Harriette Broman 2013-11-29

Jonas Falk är ingen ängel men i det stora kokainmålet är jag övertygad om att han är oskyldig. Det kan tyckas svårt för mig att kliva ur min roll som moster och se på denna rättsskandal på ett objektivt sätt. Därtill är jag bara nio år äldre än Jonas, så vi har varit mer som syskon under uppväxten. Med det sagt, ska jag förklara varför jag inte tror på åklagarnas påståenden. 

Harriette Broman är de senaste åren mest känd som moster till Jonas Falk/Oredsson, aktuell i den stora kokainrättegången.
Hon är den ostraffade kvinna som suttit längst häktad med restriktioner (18 månader).
Harriette är friad från den brottsmisstanke som hon satt häktad för och åklagaren har inte ens överklagat den domen.
Harriette har alltid varit egen företagare. Hon har jobbat med musik i Europa, träning och hälsa i Sverige, haft fastigheter och industrier i Estland och Spanien och drivit nattklubb och restauranger i Spanien. Hon har ett stort engagemang i rättsfrågor, mycket på grund av vad hon själv råkat ut för, men också för att hon följt Jonas under alla år som han befunnit sig i polisens och Kriminalvårdens händer.

Sedan hon blev släppt i juli 2012 har hon ägnat sin tid åt att skriva en bok om denna märkliga förundersökning och rättegång.
Harriette kommer som krönikör för Para§raf att skriva om den pågående stora kokainrättegången från ”insidan” men även om andra funderingar kring rättssäkerheten och dess brister.

Jag är en av de få som verkligen läst igenom den drygt 32 000 sidor stora förundersökningen i detta mål kallat ”playa”. Det finns bara en som har mer koll på materialet som åklagarna presenterat och på det sidomaterial som försvaret själv tagit fram och det är Jonas själv.

   Den här rättegången har blivit en skabbig cirkus. Åklagarnas objektivitetsplikt har allvarligt brustit i denna rättegång. Gång på gång. Det är bara att följa denna och andra mediers bevakning för att inse det. När åklagare och förundersökningsledare Karin Bergstrand påstod motsatsen i rätten förra veckan så var det svårt för försvaret, åtalade och de åhörare som fanns på plats att hålla sig för skratt.

   Vid normalt polis- och åklagararbete har man först fått kännedom om ett begånget brott. Därefter börjar spanings- och utredningarbetet för att hitta och åtala brottslingen eller brottslingarna. I det här fallet har man tvärtom utgått ifrån att Jonas Falk fortfarande är en brottsling, trots att han inte dömts för något brott de senaste 20 åren. Och därefter letat efter något brott som han kan knytas till. Det framgår av utredningen att man har spekulerat om att han skulle sälja rånarplaner. Men sedan släppt det. Man har också haft idéer om att han skulle hålla på med stulna diamanter, men även den teorin har fallit platt till marken. Till slut bestämde man sig efter lång tids spaning för att han kunde vara inblandad i smuggling av tonvis med kokain från Colombia. Och det är vad han idag är åtalad för, trots att man inte har några direkta bevis för att han skulle vara inblandad.

   Försvaret presenterar nya uppgifter vid i stort sett varje rättegångstillfälle och begär med hjälp av hovrätten att få svar från åklagarna. Listan till åklagarna med frågor de ska svara på är nu så lång att de borde snubbla på den. Och när förundersökningsledare Karin Bergstrand i inlindande argument försöker skylla på utredare och tolkar för de allvarliga fel som uppstått så blir det extra obehagligt. En förundersökningsledare är ytterst ansvarig och ska se till att brister och manipuleringar av processmaterial inte ska kunna ske.

   En person bredvid mig på åhörarbänk som varit där några gånger blev så chockad av vad hon hörde så hon slängde spontant ur sig:

   – Men herre gud detta är ju på Marjasin nivå. Klippa och klistra i materialet tills det överensstämmer med det man vill påstå. Men nu gäller det människors liv och inte några kvitton, för att lura staten på pengar.

   Hittills har åklagarnas påståenden varit märkliga. Okänd plats, okänd tid, okänd typ av narkotika köpt av okända människor och sålt till okända människor. Men med ett konstigt baklängesresonemang så ska det ändå vara bortom rimligt tvivel endast för att de åtalade verkar ha haft en god ekonomi. Men pengarna som påstods vara intjänade på narkotikasmuggling existerar inte. Åklagarna har med hjälp av en sifferglad revisor på åklagarmyndigheten skapat ett luftslott. Han har med hjälp av alla lappar med siffror på som hittats hos de åtalade byggt detta luftslott. Ordern har varit tydlig: Hitta alla papper med siffror på och gör om dem till pengar och i den största valutan du kan komma på och lägg in det som bevis. Mer pengar mer knark. Att det inte går att koppla dessa siffror till knark eller om siffrorna ens visar sig stämma är inte intressant. Så har det sett ut enda sedan i maj då denna rättegång startade i hovrätten. Dag efter dag presenterar åklagarna detaljer om olika affärer så som bilar, mineraler i Afrika och nattklubbsägande, men ingenting med koppling till narkotika. För att det inte finns någon. Detta hindrade dock inte att tingsrätten köpte åklagarnas påstående med hull och hår. Hovrätten verkar vara mer skeptiska. Kanske för att det visar sig att åklagarna om och om igen far med osanningar.

   Förra veckan satt jag på åhörbänk och tog del av den åtalspunkten som verkligen behandlade narkotika. Den delen som ensamseglaren har erkänt. Det beslag på 1,2 ton som gjordes i Karibien, och det som Jonas påstås vara delaktig i. Jonas har ju faktiskt suttit snart tre år i häkte och blivit behandlad som den värsta terrorist så nu ville vi ha en förklaring. Den uteblev. Istället så tar försvaret fram uppgifter som visar att i utredningen finns det en annan namngiven misstänkt gärningsman med kopplingar till både båten och pengar. Då begär åklagaren stängda dörrar. Hans namn får tydligen inte komma ut.

   Så vad bygger deras hypotes på nu då? Åklagaren gör en stor sak av att ensamseglaren Mauritz berättar för Jonas var han befinner sig rent geografiskt och påstår att det är en stark indikation för att Jonas är uppdragsgivaren för lasten. Nu har försvaret fått fram alla Mauritz samtal under den aktuella perioden och Mauritz berättar för alla var han är och vad han gör. Så i så fall finns det 25-30 kandidater till den här ”Knarkbaron-rollen”.

   Att Jonas och Mauritz har diskuterat om att frakta limestone och teak från Afrika till Asien väljer åklagarna att bortse ifrån. Den kommunikationen finns inte med i förundersökningen. De har bara tagit fram mejl där de pratar pengar. När försvaret tar fram alla mejl i kedjan så framkommer det vad det egentligen handlar om: Återigen har det klippts och klistrats tills man får en hypotes som passar.

   Ensamseglaren Mauritz själv hävdar hela tiden att Jonas inte har ett dugg med hans last att göra. Det är helt andra personer och givetvis vill han inte berätta vilka dessa är. Men att Jonas skulle ha med detta att göra förnekar han med det bestämdaste. Han säger på sin göteborgsdialekt:

   – Va fan gör alla dessa människor här. Varför har ni blandat in dessa. Det är ju bara jag och min advokat som borde sitta här.

   – Ni har tagit mig och släppt möjligheten att fånga de riktiga elefanterna i denna soppa bara för att ni har haft häxjakt på Jonas Falk och för att ni vill sätta dit honom.

   – Ni låter dom människor som ligger bakom det här gå fria. Ni hade en GPS på min båt och ni visste vilken speedboat som skulle komma ut till min båt.

   – Varför tog ni inte speedboaten eller övervakade min transport och överlämnandet av narkotika när den kom till Europa? Då hade ni kunnat få tag på de riktiga gärningsmännen som kanske kunnat leda er till den riktiga huvudmannen. Men det låg inte i ert intresse.

   – Ni vill bara sätta dit Jonas Falk. Ni har låtit de riktiga elefanterna löpa, upprepar han gång på gång.

   De sista månaderna då jag själv satt frihetsberövad och strax innan rättegången i tingsrätten startade i början av 2012, bad jag att få lyssna på mina samtal med Jonas som fanns i ”slasken”, det vill säga det material som man i utredningen ansett sakna betydelse. Jag valde att koncentrera mig på två tidpunkter. Första tidpunkten var när ensamseglaren Mauritz påstås ha gjort ett försök till smuggling sommaren 2009, och den andra gången som var intressant för mig var när han försommaren 2010 gjorde ett smugglingsförsök, alltså när han greps med 1,2 ton kokain utanför Martinique.

   Jag lyssnade på alla samtal mellan mig och Jonas under den perioden för att höra om jag kunde utläsa att han på något sätt varit nervös eller stressad. Enligt åklagarna står här mycket på spel för Jonas. Otroliga mängder pengar och han borde även vara rädd för sitt liv. Sommaren 2009 då det påstås att han ligger bakom beställningen av 713 kg kokain, (fast andra redan har erkänt och är dömda för det partiet i USA) så pratar Jonas och jag om inredning i allmänhet och om stolar i synnerhet! Så när ensamseglaren Mauritz ligger och guppar på Atlanten och väntar på en last, är Jonas med sin flickvän på Ibiza och på uppdrag av mig ute på en designers lager och kollar på stolar till VIP-avdelningen på den nattklubb som jag är delägare i. Vi har långa och ingående samtal om stolar och huruvida de passar eller inte. Hans flickvän håller på att utbilda sig till inredningsdesigner så det diskuteras i detaljnivå om detta. Inte ett spår av stress eller oro i hans röst. Han åker därefter till Sverige och träffar sin familj. Glad och lugn.

   2010, då ensamseglaren Mauritz grips ”in action” så att säga, är Jonas med sin flickvän på möten med ägarna för en nattklubbskedja som jag vill samarbeta med. Han ringer mig och berättar vad som sagts i detalj. Han är lugn och glad. Han ska åka med sin flickvän till hennes föräldrar i Bogota (Colombias huvudstad). Åklagarnas hypotes går ut på att efter gripandet av ensamseglaren Mauritz så är Jonas skyldig någon kartell massa pengar och i Colombia finns ett pris på hans huvud. Vad gör då Jonas? Jo, han åker till Bogota där hans flickvän och hennes familj bor. Han bor där, går omkring där och planerar att bli delägare i en restaurangkedja för hälsomat. Han pratar i telefonen med sin familj och verkar må alldeles utmärkt. Han har en fin bil och tillgång till andra saker av värde. Det rimmar illa med hypotesen att han är skyldig någon i Colombia massa pengar och har ett pris på sitt huvud.

   Det finns mängder av motbevisning som försvaret har lagt fram under denna rättegång som strimlar sönder åklagarnas hypoteser. Att det sen framkommer andra tänkbara namngivna gärningsmän och att det till och med visar sig att det finns andra personer som erkänt och är dömda för det brottet som Jonas med flera är åtalade för, gör att jag ihop med mina egna iakttagelser är övertygad om att målet för polisen har varit att sätta dit Jonas. Sen har de försökt hitta ett lämpligt brott att knyta honom till. För polisen har Jonas hela tiden varit ”brottet”.

   Det finns flera polisorganisationer i Colombia. Den organisation som åklagare Karin Bergstrand väljer att samarbeta med för att få Jonas utvisad är den fruktade organisationen DAS. Känd i Colombia för att vara korrupt. Organisationen är idag upplöst av landets president. Chefen har fått 25 års fängelse för narkotikasmuggling och mord på en människorättskämpe. Att en svensk åklagare tillsammans med svenska ambassaden i Colombia väljer att liera sig med dessa människor borde utmynna i en egen utredning.

   Nu är rättegången vilandeförklarad för andra gången. På obestämd tid. Hovrätten har lämnat över till Högsta domstolen att ta beslut om vad som skall ske, och hovrätten har nog ett och annat att tänka på av det som framkommit under de åtta månader som rättegången pågått. Magasinet Para§raf har redogjort för de värsta bevisförvanskningarna och oegentligheter men det är bara en bråkdel av allt som uppkommit.

   När jag läser igenom min egen text ovan så har jag svårt att ta in att det här verkligen händer i Sverige. Men något har hänt med Sveriges rättssystem. Något som är riktigt fel.

   Nedan som nedladdningsbar fil, dokumenten som visar de senaste turerna i målet, där åklagarna nu försöker hindra advokaterna att närvara vid oerhört viktiga och centrala förhör.

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.