Det var bättre förr

Av Jan Olsson 2012-07-16

Det var bättre förr! Det är ju naturligt att säga för en man i min ålder och något att rycka på axlarna åt. Om man inte lyssnar.

Kriminalkommissarie Jan Olsson är en av Sveriges mest erfarna brottsplatsutredare. Han har arbetat med många av de mest omtalade fallen i svensk kriminalhistoria: Norrmalmstorgsdramat, Bombmannen, Lasermannen och Norbert Kröcher för att nämna några.
Han har hunnit med att utbilda blivande kriminaltekniker på Sri Lanka, föreläst i kriminalteknik och bistått några av landets främsta brottmålsadvokater i brottmål.
Det har gett honom en unik inblick i både svenskt polis- och rättsväsende.
De erfarenheterna kommer han att dela med sig av som krönikör för Para§raf.

För trettio år sedan var inbrottsundersökningar något väldigt viktigt i Stockholm. Där fanns en central inbrottsrotel med vana inbrottsutredare som kände till vilka som ägnade sig att göra inbrott. Där fanns också en spaningsgrupp som hade goda kontakter med kriminella och fick spaningstips på olika sätt.

Tekniska roteln hade en stor grupp undersökare som arbetade i skift med att göra undersökningar på inbrottsplatser. Människor som utsatts för inbrott ringde till polisen och kopplades till en expedition på den tekniska roteln där man såg till att en undersökare så fort som möjligt skickades till brottsplatsen.

Tacksam målsägare

Efter undersökningen lämnades en blankett där den drabbade kunde göra sin anmälan. Den skickades in i svarskuvertet och senare kom en utskriven anmälan i retur.

Undersökaren kom som sagt snabbt till platsen innan spår och annat städats bort och mötte en tacksam målsägande som kände att polisen gjorde det som man förväntade.

Undersökningen gjordes av unga (hungriga) kriminalpoliser som visste hur de skulle finna spår med hjälp av platsanalysen. De undersökte var och en ett tiotal platser per arbetsdag, ibland flera.

Brottsplatsundersökarnas skola

Arbetet var en utomordentlig utbildning i brottsplatsundersökningens svåra konst och efter fyra fem år fick de övergå till att undersöka grövre brott och blev ersatta av nyrekryterade kriminalpoliser.

I stort sett alla bostadsinbrott i Stockholm undersöktes på den tiden och nästan alla andra typer av inbrott fick också besök. Det här tillsammans med vad inbrottsroteln åstadkom gjorde att antalet uppklarade brott var betydligt större än nu.

Mindre byråkrati

Det här är ett exempel på att det var bättre förr. Det var då flera som arbetade med direkt brottsbekämpning tillsammans med en mindre byråkrati vägledd av visade resultat. Man kan på det här sättet gå in i alla olika polisiära verksamheter och finna att det var bättre förr och som symbol kan vi tänka på alla poliser som rörde sig ute bland allmänheten i hela vårt land för 30-40 år sedan.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.