Att stjäla ett tåg…

Publicerad 2013-01-22

I förra veckan körde ett SL-tåg mitt i natten, i 80 kilometer i timmen, rakt in i ett bostadshus med en ensam städerska ombord. Det har spekulerats mycket kring detta och gjorts ett flertal undersökningar, analyser och förhör som sig bör. 

Vanessa Hollmann är 19 år och studerar journalistik på Tumba Gymnasiums medieprogram. Hösten 2012 började hon som en väldigt försiktig praktikant på Para§raf men har snabbt blivit en i gänget.

Hon kommer att fortsätta skriva krönikor för Para§raf även efter att hennes praktik avslutas under våren.

Med tonåringens rätt har hon i sina blogginlägg även gett sig på och ifrågasatt vad som normalt är totalt förbjudet – en viss Zlatan Ibrahimovic. Hennes blogginlägg finns att läsa här.

Utöver att skriva är hon en driven fotograf och skapar även en hel del konst i alla dess former på fritiden.

Kvinnan som befann sig på tåget och jag är jämngamla och att bara försöka sätta mig in i situationen då hon befinner sig på ett tåg som utan kontroll åker allt snabbare mot ett bostadshus ger mig genast ont i magen.

Då hon hittades fastklämd i den bakre delen av tåget visar att stackaren måste ha varit oerhört rädd och drabbats av panik.

Hade stulit tåget

Men inte nog med det, när händelsen sedan kommer ut via media har SL och Arriva varit tydliga med att det inte kunde ha varit en olyckshändelse och slog därför ifrån sig alla anklagelser och lade dem istället på städerskan. Enligt dem hade alltså kvinnan stulit tåget och sedan styrt in i bostadshuset med flit. Kom igen?

I och med detta blev hon anhållen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse vilket är ett så allvarligt brott så att det kan ge ända upp till livstid i fängelse.

Gjorde en pudel

När polisen sedan kommit fram till att kraschen faktiskt var en ren olyckshändelse och inget annat, gjorde SL och Arriva en pudel och bad städerskan om ursäkt. En fjuttig ursäkt är alltså allt hon fått.

Efter allt hon gått igenom, efter att ha fallit offer för slarv och efter att ha vårdats och opererats ett flertal gånger på Karolinska sjukhuset får hon en ynka ursäkt från SL och Arriva. En ynkaste liten ursäkt.

Jag tycker alla inblandade parter i det här, SL, Arriva och olika medier ska lära sig av misstaget och börja använda sin makt på rätt sätt och låta bli att döma oskyldiga medborgare. Deras jobb är inte att agera konstaplar för det har vi redan en enhet som gör. Jag tycker att ni ska ge henne en ordentlig ursäkt och ett fett skadestånd för att ni behandlat henne som en brottsling och inte som det offer hon faktiskt är.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.