70 procent återfaller!

Av Lillemor Östlin 2012-11-14

Lär sig inte regeringen någonting av sina misstag? Eller, är det inget misstag? Kanske bara ett led i en vedervärdig strategi, där det gäller att skrämma upp befolkningen?

Lillemor Östlin är den kvinna som suttit flest gånger i fängelse i Sverige.

Hon har skrivit den kritikerhyllade självbiografiska boken Hinsehäxan 2005, som blev TV-serie i SVT. Den följdes upp av Dagbok från kvinnofängelset 2009 och 2010 kom hon ut med den uppmärksammade romanen: Skäligen misstänkt för mord.

Under perioder har hon varit prostituerad och hade dåvarande justitieministern Lennart Geijer som kund i tio år.

Hon har främst begått narkotikabrott, för att finansiera sitt eget missbruk av amfetamin. Och hon har rymt tre gånger från kvinnofängelset Hinseberg.

Lillemor kan som få andra, som krönikör på Para§raf, beskiva en värld inifrån som andra ofta bara tror att de känner till.

Hörde på TV-nyheterna om Moderaternas nya förslag och önskan inom kriminalvårds-politiken. Det handlade om att en person, som dömts till ett fängelsestraff, inte ska kunna bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av strafftiden, som det är nu. 

Vad är det för utspel? Är det för att så många platser står tomma i superfängelserna? Det är ju ett faktum att det inte finns tillräckligt många bovar av kaliber för att platsa i säkerhetsfängelserna.

Kriminalvården har faktiskt ett stort problem med att fylla de nya, dyra fängelserna. Det gör att man måste sätta vanliga småbrottslingar på de kostsamma platserna, för att inte nybyggena ska becka ihop oanvända, med sin specialutbildade personal.

Det här är naturligtvis svårt ekonomiskt betungande för Kriminalvården. Undra på att man måste begära större och större anslag!

”Delen”

Det är idag så, att alla fängelsedömda får gå efter två tredjedelar av straffet, såvida det inte begåtts värre misskötsamheter under strafftiden.

Beatrice Ask sa att 70% av de frisläppta fångarna begår nya brott inom tre år. Det kanske är en statistisk sanning, mycket möjligt! Men, de notoriska förbrytarna återfaller mycket tidigare än inom den tiden. Och då är det faktiskt så, att de får den tidigare medgivna villkorliga friheten förverkad. Den tiden läggs alltså på det nyutdömda straffets längd. Den tiden kallas ”delen” och hänger kvar i ett till två år. Redan nu får alltså återfallsbrottslingar i långa loppet avtjäna hela sin först utdömda strafftid.

Människosynen

Det där med strafftiden är inte det värsta ändå. Det är att så klart få se Moderaternas människosyn utan den make up de brukar visa sig med inför allmänheten.

Räcker det inte med att det nu finns jättedyra fängelser, nyligen byggda för att stävja den fruktansvärda organiserade brottsligheten? Den – som visat sig – inte finns, eller i vart fall inte är så utbredd att dess utövare räcker till alla väntande fängelseceller?

Lär sig inte regeringen någonting av sina misstag? Eller, är det inget misstag? Kanske bara ett led i en vedervärdig strategi, där det gäller att skrämma upp befolkningen? Om folk är rädda att bli offer för dessa förhärdade brottslingar, kanske de röstar på partierna med superfängelser. Hårdare straff, hårdare fängelser, hårdare tillvaro för alla som inte når upp till de borgerligas idealen.

Det är de fattiga och deras barn som befolkar kåkarna till största delen, det är väl känt. Arbetslöshet, bostadslöshet och gettotillvaro, gör något åt dessa problem i stället!

Och Beatrice Ask, är det för att slippa stå i fokus för alla vedervärdiga rättsskandaler sista tiden som du tar till denna billiga slöja att skyla över med?

Försök titta lite från andra hållet. Från det hållet de små, som aldrig kommer upp i borgens torn, ser det.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.