Att lära sig blunda

Av Johan Hedenberg 2013-03-12

Under det senaste året har jag lärt mig något nytt. Jag har lärt mig att blunda när jag möter en tiggare. När mannen på tunnelbanan lägger upp ett fotografi på sätet mittemot mig, då blundar jag. 

Johan Hedenberg är mest känd som en bråkig, stökig hårding i olika filmer och tv-serier.

Vid fyllda 50 debuterade han med den tokhyllade boken Lill-Tarzan och jag, som handlar om hans uppväxt i en av Stockholms förorter.

Nu är han en av Para§rafs krönikörer.

En mer utförlig presentation av Johan Hedenberg och hans bok kan du läsa i artikeln, 28 döda kompisar.

Likaså när jag när jag passerar mannen som står på knä och ber. Även flickan som sträcker ut sina händer, blundar jag inför. Ingen ögonkontakt, ingen ögonkontakt! Det tog lite tid att vänja mig, men nu har jag gjort det.

   På Drottninggatan sitter en man, klädd i svart gummi. Han rör sig inte, sitter blick stilla. Det enda som avslöjar att det är en människa inuti gummidräkten, är mannens rödsprängda ögon. Det är kallt idag och jag undrar hur mycket gummi värmer mot kölden? Bort med den tanken, jag vill inte veta! Nu inser jag istället, att jag stått alldeles för länge framför gummimannen, för att inte ge honom en slant.

   Då är frågan, hur mycket är en gummiman värd? Jag fingrar på mina två enkronor i fickan och inser att det är lite väl snålt, han har ju trots allt klätt sig i gummi för min skull. Gummimannen har tur, jag är jag en god människa idag. En tjuga får det bli. Plus, de två enkronorna i min ficka. När jag ska gå därifrån, dyker två herrar upp vid gummimannens sida. Förstår inte vad de säger, men tonen är inte vänlig. En av dem knuffar lite lätt på honom, samtidigt som den andre snabbt böjer sig ned mot gummihatten. Kan inte svära på att han tog pengar av gummimannen, men de försvinner därefter raskt från platsen.

   Gummimannen och jag ser på varandra och jag tänker: Ledsen gummimannen, men det blir inga mer pengar. På kvällen är det fredagsmys med mina döttrar. Har köpt tre petflaskor Coca-Cola, till medlemspris på Coop, endast trettiosex kronor.

   TV4 visar postkodmiljonären. Alla får vara med, bara man köpt sin lott. TV4 är en snäll kanal, de vill att vi alla ska känna oss smarta. För fyra kronor och nittio öre, får vi ringa in och svara på frågan: Vad heter Sveriges konung i förnamn? A: John-Olle. B: Carl-Jan. C: Carl-Gustaf. D: Karl-Oskar.

– Jag vet, jag vet, ropar min yngsta dotter. Han heter Carl-Gustaf.

   För fyra kronor och nittio öre ringer vi TV4. En av fyrans kändisröster tackar för bidraget och önskar oss bättre lycka nästa gång. Tänk vad bra vi har det, alla vi som får vara med att spela, med vårt egna postnummer.

   Jag tänker på gummimannen, undrar om han har en lott? Nej, jag skojar bara. Tänker inte alls på gummimannen, varför skulle jag göra det?  

          

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev
Nyhetsbrevet mejlas ut varje måndag och innehåller information om vad som kommer på Para§raf den närmaste tiden. Ofta med extramaterial som inte publiceras på sajten. Du prenumererar utan kostnad här: Nyhetsbrevet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.