Du måste skämta!

Av Anders Carlgren 2013-03-02

Det är inte lätt, det där med humor. Inte nog med att man ska vara rolig, man måste därtill hålla sig inom vissa gränser. Humor kommer nämligen inte med friskrivningsklausul. Man kan inte skämta om allt. Eller? 

Mattias Edvardsson kom 2012 ut med boken, Dit drömmar färdas för att dö, som har framhållits som en av det årets viktigaste böcker.

Han jobbar till vardags som lärare i svenska och psykologi på gymnasiet.

– Jag har alltid varit intresserad av att utforska vad som driver oss människor, inte minst vad som gör att en del personer passerar gränser och gör sig skyldiga till grova brott, säger Mattias.

I sitt författarskap vill han utmana läsarnas invanda tankemönster, tvinga in dem i en moralisk brottningsmatch och ta strid med den alltför ofta inlärda förmågan att döma snabbt och obarmhärtigt.

– Världen är sällan svart eller vit om man bara skrapar lite på ytan, säger Mattias Edvardsson, som nu är en av Para§rafs krönikörer.

   Humor är inte okomplicerat. Skämtar man om en synål är det alltid någon enögd jävel som känner igen sig – för att parafrasera Piraten. Nu menar jag inte att man kan komma undan med vad som helst genom att hävda att ”det bara var ett skämt”. Alla kan absolut inte skämta om allt överallt. Orättvist kan tyckas, men humor är bundet till person och kontext. Özz Nujen kan dra taskiga vitsar om att kurder är håriga och saknar land, men en lektor kan inte skriva om en blivande student att ”Mohammed kommer nog direkt från Mecka” – hur skämtsamt han än själv tycker att det är.

   I Melodifestivalen visades en sketch där det fikitiva dansbandet Bizex sjöng om könsbyte. Många transpersoner kände sig kränkta och granskningsnämnden fick ta emot femton anmälningar mot sketchen. Själv reagerade jag mest över den låga kvaliteten. Men så är jag inte heller transperson. Vem är jag att uttala mig om deras eventuella lättkränkthet?

   I kölvattnet av näthatsdebatten och Jan Guillous utlåtande om näthatande sverigedemokrater som fått för lite fitta, publicerade Aftonbladet en seriestrip av Joakim Pirinen med titeln ”Svenske man, du är ensam”. På bilden syns en ensam man med sin dator i sängen och på våningen ovanför ”festar kvinnor med invandrare, bögar och kommunister”. Indignationen i kommentarsfältet var avgrundsdjup. Själv asgarvade jag. Trots att jag är svensk man. Men så är jag varken sverigedemokrat eller näthatare. Och vem är jag att håna deras eventuella lättkränkthet?

   Amos Oz, litteraturprofessorn som skrev ”Hur man botar en fanatiker” (2006), menar att en fanatiker alltid anser sig ha hundra procent rätt. En fanatiker blir kränkt av allt och saknar humor. En fanatiker är ofta sarkastisk, men riktig humor inbegriper även förmågan att skratta åt sig själv.

   Den dubbelmoral som tycks råda är besvärande. I konsekvensens namn kan man inte först skratta glatt åt Galagos skämt om Per Gudmundsons avrättning och sedan skrika sig hes av kränkthet när det drivs med en kvinna. Man kan inte först garva åt muslimskämt och sedan gå i taket när det drivs med svenskar och svenskhet. Eller är det så att vissa samhällsgrupper helt enkelt ska skyddas mot humor, medan andra får finna sig i att utsättas?

   Efter Oscarsgalan reagerades det starkt på Seth MacFarlanes sexistiska skämt, då han bland annat sjöng om kvinnliga skådisars bröst. Plumpt och inte särskilt roligt. Som intäkt för hur kränkta skådespelerskorna blev hänvisades till deras ansiktsuttryck. Nu var det bara det att dessa kvinnor var i maskopi med MacFarlane och deras ansiktsuttryck var förinspelade. Humor är inte alltid lätt.

   Och jag tror inte att det är humorn vi i första hand ska attackera när vi försöker bekämpa fördomar, mysogyni och rasism. Använd humorn istället; den kan vara jävligt effektiv. Titta på Betnér. Hans drabbande humor slår omkull många fler fördomar än den som skriker ”Kränkt!”. Man kan inte skämta om allt och vi ska inte tillåta att det skämtas om allt, men vi får inte förlora förmågan att skratta åt oss själva.

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev
Nu äntligen har vi fått fart på vårt Nyhetsbrev. Mejlas ut varje måndag och innehåller information om vad som kommer på Para§raf den närmaste tiden. Därtill extramaterial som inte publiceras på sajten. Du prenumererar utan kostnad här: Nyhetsbrevet.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.