Pest, kolera eller än värre

Av Dick Sundevall 2013-05-25

I morgon, fredagen den 8 mars, ska domen komma i det stora kokainmålet mot Jonas Oredsson med flera. Det finns tre alternativ, samtliga lär resultera i stora problem för den svenska rättsstaten.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Antingen inser man att här har förekommit mygel och rackarspel, från åklagarnas sida, som aldrig förr i en svensk rättssal och att det passerat alla rimliga gränser. Och som nu resulterat i förundersökningar mot dem. Då finns det två alternativ:

  • Frikänna samtliga åtalade eftersom brott inte kunnat styrkas med de rättsliga principer som gäller i Sverige. Med höga skadestånd som följd av de rekordlånga häktningstiderna. I så fall lär det bli ett jävla liv.
  • Konstatera att hela denna rättegång som pågått i nio månader måste tas om på grund av polisens och åklagarnas oegentligheter. I så fall lär det också bli ett jävla liv.

   Eller också, vilket är mest troligt, försöker man gå runt alla oegentligheter från polis- och åklagarsidan och formulera en dom där i varje fall några av de åtalade döms. Även i det fallet bör det rimligen bli ett jävla liv.

   Om det nu blir en eller flera fällande domar trots allt så kommer de garanterat att överklagas. Och då väntar långa hovrättsförhandlingar under hösten. Därmed kommer några av de misstänkta att komma upp i mer än tre års häktning! Den svenska regeringen brukar opponera sig när det sitter en svensk medborgare häktad år efter år någonstans i världen. Men i Sverige ses det uppenbarligen inte som något problem.

   Hur som helst lär det bli nya åklagare som tar över fallet i hovrätten. För det som har pågått i tingsrätten vecka ut och vecka in kan inte gärna få upprepas. Därtill lär ett antal åtalspunkter strykas, då de är mer än lovligt oklara och luddiga. Ett tecken på det här är att det kom andra åklagare till tingsrätten, under de sista dagarnas förhandlingar, som satt och övervakade vad som pågick i rättssalen.

   Den dom som ska komma i morgon har flyttats fram några gånger, så det återstår att se om det kommer någon denna gång. Med största sannolikhet har det här fallet varit uppe hos Riksåklagaren och även ventilerats i justitiedepartementet. För något sådant här har man aldrig tidigare varit med om i Sverige. Rimligen har man frågat sig:

– Hur fan gör vi med det här?

   Den stora övergripande frågan i det här fallet är: Har man kommit stora narkotikabrott på spåren och det har lett fram till Jonas Oredsson och personer runt honom? Eller är det tvärtom så att man riktat in sig på att försöka sätta dit Jonas Oredsson, då man varit övertygad om att han varit fortsatt kriminellt aktiv? Spanat på honom och försökt få ihop något som kan fälla honom? Och slirat betänkligt på rättsstatens lagar och regler i ivern att nå sitt mål?

   Det är upp till polis, åklagare och domstol att påvisa att så inte har varit fallet. Och då bland annat påvisa att Oredsson har varit huvudman i omfattande stora internationella narkotikaoperationer som handlar om tonvis med kokain – utan att man har kunnat påvisa att Oredsson haft några pengar att tala om. I varje fall inga summor som kommer i närheten av vad som skulle ha behövts för sådana här affärer. För man vill väl inte hävda att en före detta svensk bankrånare utan några pengar, ska kunna åka till Colombia och få mer eller mindre obegränsade krediter av någon knarkkartell för att sälja tiotals ton kokain i Europa?

   Jonas Oredsson är ingen ängel. Han är dömd för flera grova bankrån, även om det nu är närmare 20 år sedan han begick dem. Därtill är antalet bilstölder i hans ungdom otaliga. Men – är han idag huvudman i internationella kokainaffärer som handlar om flera ton. Tillåt mig tvivla.

   Det borde även tingsrätten göra utifrån vad som kommit fram under förhandlingarna. Hade man från polis och åklagares sida haft klara bevis mot honom så hade man ju inte behövt hålla på med det här myglandet och taskspeleriet som resulterat i misstankar om bevisförvanskning, mened, inbrott och tjänstefel.

 

I övrigt tycker jag

Att det är skamligt att den svenska utrikesministern Carl Bildt och demokratiministern Birgitta Ohlsson angriper Hugo Chavéz på hans dödsdag. Riktiga statsmän uttalar sig som till exempel Obama som ”beklagar det venezulanska folkets sorg”. Oavsett vad man tycker om Hugo Chavéz politik så var han en flerfaldigt omvald president i demokratiska val. Sådant ska respekteras. Svenska ministrar borde kunna visa lite vanligt folkvett.

 

Para§raf är ett av de få medier som löpande har uppmärksammat vad som har pågått i den här stora kokainrättegången. Vi kommer att fortsätta med det – och intensifiera vår bevakning av fallet.

Här finns några tidigare artiklar och krönikor:

Häktad i 556 dagar

Jag har inspelningen

Surt sa räven

Består åklagarnas känsliga dokument av rena lögner?

 

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet mejlas ut varje måndag och innehåller bland annat extramaterial som inte publiceras på sajten och information om kommande artiklar. Du prenumererar utan kostnad här: Nyhetsbrevet.

Bifogade filer:
JohanEriksson.MP3

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.