En dom med otäcka undertoner

Av Dick Sundevall 2014-10-14

Jonas Oredsson dömdes idag i den stora kokainrättegången till maxstraffet 18 års fängelse. Alltså mer än vad de flesta döms till för mord. Övriga dömdes också i princip till vad åklagarna hade yrkat. De fällande domarna sänder otäcka signaler.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Är alla som dömdes skyldiga? En är det tveklöst, ensamseglaren som greps med över ett ton kokain och har erkänt – men hur är det med övriga? Jag vet inte – för mig har åklagarna inte lyckats bevisa det.

   Det här har varit den underligaste rättegång jag har bevakat under mina dryga 30 år som rättsjournalist. Dag efter dag har det framgått att man från åklagarsidan undanhållit material som försvararna hävdar skulle tala till deras klienters förmån – och kanske till och med totala oskuld.

   Det är att observera att det här inte har varit tomma påståenden från olika advokaters sida, utan åklagarna har tillstått att det finns material som man vägrat låta försvaret ta del av. I andra frågor har åklagarna först förnekat påståenden från försvarets sida för att senare, efter olika vittnesmål, varit tvungna att tillstå att så varit fallet. Kort sagt, det har varit något otäckt unket över hela den här rättegången. Något annat än vad vi är vana vid från svenska rättegångar.

   Det har resulterat i något så helt unikt som att förundersökningar har startats mot inblandade poliser och åklagare för brott som bevisförvanskning, inbrott, tjänstefel och mened. Alltså allt annat än några småbrott. Hela enheter hos rikskriminalen och länskriminalen i Stockholm har därför lagts ned och håller på och omorganiseras. Ändå dömer tingsrätten i princip till vad åklagarna yrkat. Och likaså sätter man ned advokaternas yrkade ersättningar kraftfullt.

   Med risk för att låta konspiratorisk – vill man möjligen sända en signal till försvaret om att sånt här ifrågasättande av åklagare och poliser vill man inte veta av:

– Ställ in er i ledet och agera snällt och passivt så som advokater i allmänhet gör.

   Det blev uppmärksammat för några år sedan när det kom fram att polisen gömde undan utredningsmaterial i så kallade ”hemliga slaskar”, för att dölja infiltratörers medverkan i olika fall. Något som de inte har laglig grund för att göra. I och med det här fallet och den här rättegången har polis och åklagare tagit ytterligare några steg framåt. Man har öppet och tydligt tillstått att det finns material som man undanhållit. Därtill har man fått igenom att försvaret inte har fått kalla ett antal vittnen, som skulle ha kunnat vittna om de uppgifter som åklagarna undanhållit.

   Har Jonas Oredsson och andra inblandade gjort sig skyldiga till grova brott så ska de naturligtvis dömas för det. Men det ska ske med blanka vapen. Ändamålet helger inte medlen om medlen är olagliga. Det finns ett gammalt uttryck som brukar användas när någon är anklagande och dömande mot en medmänniska:

– Är du så mycket bättre själv då?

   Vi, i meningen de hederliga medborgarna och rättsväsendet, måste i någon mening vara bättre. Vara och agera hederligt i enlighet med lagar och regler, annars är vi inte bättre själv – och därmed fråntar vi oss rätten att döma andra.

   Nu kommer en lång omfattande hovrättsförhandling att följa. Redan nu kan jag utlova att det blir en helt annorlunda rättegång. En hovrättsdomare kommer att hålla i rättegången och se till att det inte blir ren pajkastning som det blev i tingsrätten. Något som tingsrättens ordförande inte klarade av att styra upp. Därtill tvivlar jag på att en hovrättsdomare kommer att förneka försvaret att få ta del av handlingar och inte få kalla vittnen så som nu har skett i tingsrätten. Det vi har bevittnat nu var bara första halvlek. Men en halvlek som sände otäcka unkna signaler.

 

Bifogad ljudfil

Nedan bifogas en ljudfil från rättegången som kan få illustrera vad som utspelat sig – dag efter dag under nio månader. Det är advokat Johan Eriksson som ställer frågor och huvudåklagaren som svarar, eller snarare, inte svarar.

Bifogade filer:
JohanEriksson.MP3

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.