Ny rättegång för den romske mannen

Av Lillemor Östlin 2014-03-19

I oktober 2012 skrev jag om hur det skulle kunna gå när en nämndeman från Sverigedemokraterna skulle vara med och döma en åtalad romsk man. Här i fängelset har jag inga möjligheter att följa alla medier men det kan väl i alla hela jösse namn inte varit den enda kommentaren med farhågor om den saken? 

Lillemor Östlin är den kvinna som suttit flest gånger i fängelse i Sverige.

Hon har skrivit den kritikerhyllade självbiografiska boken Hinsehäxan 2005, som blev TV-serie i SVT. Den följdes upp av Dagbok från kvinnofängelset 2009 och 2010 kom hon ut med den uppmärksammade romanen: Skäligen misstänkt för mord.

Under perioder har hon varit prostituerad och hade dåvarande justitieministern Lennart Geijer som kund i tio år.

Hon har främst begått narkotikabrott, för att finansiera sitt eget missbruk av amfetamin. Och hon har rymt tre gånger från kvinnofängelset Hinseberg.

Lillemor kan som få andra, som krönikör på Para§raf, beskiva en värld inifrån som andra ofta bara tror att de känner till.

Spela roll! Nu har det i alla fall hänt! Man får ta om en rättegång i tingsrätten i Malmö därför att en nämndeman från SD har varit ute på sajten Avpixlat med rasistiska åsikter, speciellt om romer. Mannen som dömdes i målet är rom.

   Det här var väl mer eller mindre självklart? Alltså inte att Sverigedemokraten skulle dömt orättvist, men att man skulle kunna misstänka det? Man ska inte behöva misstänka nämndemän eller andra förtroendevalda i domstolar eller andra myndigheter för att inte vara hederliga och rättvisa! Rejäla och vettiga, helt enkelt. Det är inte enbart Sverigedemokrater som ska granskas noga innan de får sådana förtroendeuppdrag som att sitta i nämnder där andra människors väl och ve avgörs.

   I ett nyhetsprogram intervjuades en kvinna. Tyvärr hann jag inte uppfatta exakt vem hon är, bara att hon uttalade sig för den högre domstolens räkning. Den, som hade återförvisat det här målet till tingsrätten alltså:

   – Med detta vill vi visa att vi ser allvarligt på sådana här saker och att vi inte godtar sådant agerande av nämndemän. I fortsättningen kanske man aktar sig för att publicera sådana inlägg, sa hon.

   Det är alltså vad nämndemannen ska låta bli! Vilka de sedan är eller vad de i övrigt tycker och tänker spelar ingen roll, bara de inte visar det öppet! Ganska självklart egentligen, så har det väl alltid varit.

   Hur kan det komma sig att inte en Sverigedemokrat har fattat det, kan man ju undra. Hur har han kunnat missa gränsen? För att den inte är tydlig kanske? Klart rasistiska åsikter kan man sätta fingret på, men det går inte lika lätt med mycket annat.

   Hur vet man att en ”god man” verkligen är god till exempel? Det är samma kriterier där när man utser innehavare av sådana tjänster. Det är inte ofta de personer som har behov av sådana hjälpare kan klaga tillräckligt högt och bli lyssnade på om de inte är nöjda. Lika lite som en stöldåklagad romsk man vanligen blir hörd! Så visst, ur den synvinkeln blir man glad över att det verkligen hänt nu – en gång.

   Det har för övrigt blivit på modet att inrätta Rättscentrum i många städer. Hur tror man att det ska kunna verka för att upprätthålla rättssäkerheten? I ett enda litet hus eller kanske kvarter ska allt samlas. Anhållna misstänkta, polis och domstolar. Inte överallt har man ens skilda lunchrum, i vart fall inget förbud för de olika befattningshavarna i Rättscentrum att fraternisera med varandra.

   I Sundsvall till exempel, ligger tingsrätten och Hovrätten för Nedre Norrland i samma hus som polis och polisarresterna. Tror inte att de har döpt huset till Rättscentrum ännu, men det är ju ett sådant. Säkert praktiskt i många avseenden, men när man som misstänkt fördes från anhållningslokalen till domstolsförhandling och passerade advokater, domstolsledamöter, vaktpersonal, poliser och vittnen som stod i klungor runt kaffetermosarna kändes det knappast betryggande.

   Det var det inte heller, men om den saken har jag kanske färgade åsikter. 

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.