Men finns det jobb då?

Av Lillemor Östlin 2014-04-14

Det är mycket som man undrar över. Eller kanske är det bara jag som inte fattar? Fast när jag frågar människorna, som är här i min närhet, så verkar de inte heller så mycket klokare. Ändå är det vanliga saker… Sånt som de pratar om varenda dag i TV och på radion. 

Lillemor Östlin är den kvinna som suttit flest gånger i fängelse i Sverige.

Hon har skrivit den kritikerhyllade självbiografiska boken Hinsehäxan 2005, som blev TV-serie i SVT. Den följdes upp av Dagbok från kvinnofängelset 2009 och 2010 kom hon ut med den uppmärksammade romanen: Skäligen misstänkt för mord.

Under perioder har hon varit prostituerad och hade dåvarande justitieministern Lennart Geijer som kund i tio år.

Hon har främst begått narkotikabrott, för att finansiera sitt eget missbruk av amfetamin. Och hon har rymt tre gånger från kvinnofängelset Hinseberg.

Lillemor kan som få andra, som krönikör på Para§raf, beskiva en värld inifrån som andra ofta bara tror att de känner till.

Här på Ystadsfängelset har vi inte så många dagstidningar, men nog tror jag att Sydsvenskan är lika bra som andra på att skriva om aktuella saker.

   Alltså att det är arbetslöshet i Sverige och de flesta europeiska länder. Ändå har man inte tillräcklig personal på sjukhusen, inte i skolorna, inte i åldringsvården, inte någonstans där det behövs, låter det som. De arbetslösa har inte rätta utbildningen, tror jag att jag har uppfattat. Men hur kan det vara så svårt?

   Att somliga ställen inte kan anställa mer folk på grund av vinstintresset, det kan man ju fatta med huvudet i alla fall. Vad man sedan än tycker om de omtalade vinsterna i välfärden. Men de andra, icke vinstdrivande inrättningarna då? Där går det tydligen inte heller, fast partiledarna och de ekonomiska talesmännen för de olika blocken hela tiden försöker överträffa varandra i att berätta hur mycket mer pengar de skulle anslå på välfärd. Det är så många miljoner att det inte att hålla reda på.

   Det är ju samma tugg som hördes inför förra valet. Och det före det… Det är svårt att tro att det skulle bli annorlunda om det blir regeringsskifte, ändå vill man ju tro det. Om så bara av tradition för många av oss.

   Jag skulle önska att någon ville förklara ordentligt vad den här omtalade arbetslinjen egentligen är. Och vad den går ut på. Jag måste väl ha fattat fel när jag fått för mig att det ska vara ett sätt att locka folk till att hellre ta ett jobb än att gå på bidrag. Som att det bara är att välja? Det ska löna sig att arbeta! Finns det jobb då? Som går att få? Jag fattar inte riktigt. Visst! Jag är en kriminell asocial person som sitter i fängelse, men jag skulle vilja begripa i alla fall!

   Och varför tar ingen en seriös diskussion med Sverigedemokraterna? Vi kan ju påstå hur mycket som helst att vi i Sverige inte är rasister men vi låter ju problemen växa genom att sopa dem under mattan. Man behöver varken vara främlingsfientlig eller rasist för att se att invandrings- och integrationspolitiken gått över styr. Det är inte invandrarnas fel. Att inte öppet våga ta i problemen gynnar bara SD, som antagligen kommer att få den största framgången av alla i det kommande valet.

   För egen del har jag länge hoppats på att Vänsterpartiet skulle tåga in på banan och ta ulven vid hornen, men ännu har det inte hänt. Jonas Sjöstedt, vad håller du på med? I övrigt är det inte heller lätt att veta vad som är upp eller ner…

   I morse berättade man i morgonnyheterna att kvinnor som solar mycket kan ha flera år längre livslängd än de som inte solar. Det var ju bra att få veta, för här har vi kvinnor ibland klagat över att vi inte har någon form av solskydd på vårt promenadområde, då senast föregående larmrapport allvarligt varnat för direkt solljus.

   Som tur är slipper man hoppa kråka mellan alla farligheter som larmrapporterna basunerar ut när man sitter i fängelse. Alltid något! Här äter man den mat man får och går ut på fotbollsplanen för den dagliga utevistelsen vare sig det är sol eller inte. Enkelt som sjutton.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.