Fångar läser godnattsagor

Av Ricard A R Nilsson 2013-11-25

Få projekt inom Kriminalvården har haft så bra genomslag som kursen ”Godnattsagor inifrån”. Jag fick möjlighet att delta och läsa in en godnattsaga till min systerson. Efter över 14 år i fängelse så var detta utan tvekan det mest positiva jag har upplevt av svensk fångvård.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt femtonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. I februari släpper han boken En livstidsdömds dagbok, där han berättar om det hårda livet i fängelse.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

”Godnattsagor inifrån” är en studiecirkel där intagna tillåts spela in godnattsagor till sina barn, barnbarn eller som i mitt fall min systerson. Det blir ett sätt att inte bara behålla, utan även utveckla relationen mellan barn och en fängslad förälder eller annan nära anhörig. Projektet är nu inne på sitt sjätte år och framgångarna har varit över allas förväntan.

Tydligare fokusering på barnet

Initiativtagare var en bibliotekarie vid Stadsbiblioteket i Malmö som inspirerats av ett projekt med ursprung i England, vilket också är skälet till att studiecirkeln sker i nära samarbete med det lokala biblioteket. Den svenska versionen skiljer sig dock från olika utländska motsvarigheter då man här har satt en tydligare fokusering på barnet istället för den frihetsberövade. I Sverige arbetar man även med att förklara läsningens betydelse och att lära ut olika berättandetekniker. Dessutom låter man organisationen Bryggan informera om sin verksamhet, som går ut på att anordna aktiviteter och fungera som ett stöd för barn med nära anhöriga i fängelse.

Läste sagor för fångar

På Tidaholm leds kursen av kriminalvårdare och barnombudsman Linda Möller Landin, lärare i skapande verksamhet Katarina Ljungblom och bibliotekarie Fredrik Löfqvist. Utöver inspelningen av sagorna ger man här på Tidaholm möjligheten att skapa ett helt paket till barnet. En T-shirt där man själv trycker barnets namn och en rolig bild. Internerna dekorerar även ett fodral till CD-skivan med den inspelade godnattsagan och så tas ett nytt fotografi av den intagne. Också annat kreativt uppmuntras, exempelvis kan man göra ett armband med barnets namn. Allt läggs tillsammans med boken man läst in och ytterligare två barnböcker som man får ge bort, i en tygpåse som den intagne också har fått trycka på. Därutöver tas en professionell sagoberättare in under en av de sex träffarna. Jag och mina medfångar fick möjlighet att träffa Henrik Wig, litteraturvetare och skrivpedagog.

Stämningen innan Henrik skulle komma var aningen besvärad. Här ska en vuxen man komma och läsa sagor för fångar på en säkerhetsanstalt, det kändes minst sagt underligt, för att inte tala om löjligt. Men till alla våras förvåning var det ett givande möte mellan sagoberättare och interner. Genom inlevelse och teknik fick han fem intagna engagerade och nyfikna på att höra en saga. Dessutom gav han värdefulla tips om hur vi på bästa sätt kunde läsa in våra barnböcker.

Får kraft av sin pappas röst

Utifrån sin profession och bakgrund framhåller Henrik Wig hur betydelsefullt projekt av denna typ är.

– Barnen som får sagorna får något väldigt viktigt: En gåva från någon som håller av dem. Jag förställer mig hur barnen som får berättelserna får kraft av att höra sin pappas eller morbrors röst! Att arbeta med en text och spela in den tror jag också kan ha positiva effekter för den som gör det: För att det ska bli bra behöver man plocka fram sidor av en själv som inte självklart uppmuntras i andra sammanhang.

Tidaholm gör det lilla extra

Den extra verksamhet såsom möjligheten att trycka på T-shirts och göra armband är exempel på sådant som inte möjliggörs på alla anstalter som erbjuder ”Godnattsagor inifrån”. Linda Möller Landin och Katarina Ljungblom berättar att det här på Tidaholm finns välanpassade lokaler för olika former av kreativt skapande och att möjligheten till att göra extra presenter till barnen därför kan ges.

Vid en genomgång av de flesta anstalter som har genomfört ”Godnattsagor inifrån” framkommer att det endast är anstalten Tidaholm som erbjuder extra skapande verksamhet i den omfattning som sker. Nu kan detta naturligtvis bero på att flera andra fängelser inte har lika bra lokaler, men samtidigt är det ett tecken på ett stort engagemang från kursledarna här på Tidaholm. De har själva utvecklat studiecirkeln genom att föreslå och driva igenom bästa möjliga villkor för de intagna som deltar.

Det bästa Kriminalvården har gjort

Mina personliga erfarenheter av Kriminalvården har ofta varit negativa. Därför är det glädjande att en sådan här viktig verksamhet är genomtänkt och välstrukturerad. Såväl kursledare som intagna och deras anhöriga samt andra medverkande, upplever studiecirkeln som något positivt i en tillvaro som annars kan vara fylld av negativitet. Eller som en intern sa:

– Det är tamejfan det bästa Kriminalvården nånsin har gjort!

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.