Anstalten Tidaholm prioriterar barnen

Av Ricard A R Nilsson 2013-10-22

Det är inte ofta mina krönikor innehåller positiva omdömen om Kriminalvården. Men denna gång vill jag hylla en välfungerande barnombudsmansverksamhet på Tidaholmsanstalten. Även om jag försöker vara nyanserad och någorlunda objektiv när jag skriver så färgas naturligtvis mina texter av över 14 år i fängelse. 

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt trettonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit en deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd. I juni kommer nästa, Med döden som skugga.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Tyvärr har många av mina erfarenheter, sett ur mitt perspektiv, varit dåliga. Att jag nu får tillfälle att skriva om hur engagerade barnombudsmännen här på Tidaholm är, gläder mig faktiskt.

   Enligt Kriminalvården ska varje verksamhetsställe ha en barnombudsman vars uppgift det är att se till barnets bästa. Detta innebär att det ska finnas en eller flera kriminalvårdare som har ansvaret för att ge stöd åt barn, föräldrar och övrig personal i barnfrågor. Detta är en viktig funktion eftersom det i Sverige finns över 30 000 barn som har minst en förälder i fängelse eller inom frivården. Naturligtvis är det mycket upp till den enskilda tjänstemannen att engagera sig. Jag har fått brev från intagna på andra anstalter där de upplevt ett minst sagt bristande intresse från barnombudsmannen. Men här på Tidaholm fungerar det väldigt bra.

   Jag går för tillfället en studiecirkel som heter ”Godnattsagor inifrån”, den går ut på att spela in godnattsagor till ens egna barn, eller som jag gör för mitt syskonbarn. Denna verksamhet går jag inte närmare in på eftersom det kommer en artikel om den längre fram. I alla fall så är ena studiecirkelledaren en av de fyra barnombudsmän som finns här på Tidaholm. Och det är genom henne som jag med egna ögon har sett ett djupt engagemang för de barn som kommer hit till anstalten för att besöka fångar.

   Att det finns just fyra ombudsmän är också något ovanligt och inget som är en självklarhet på alla fängelser. Tanken är att det alltid ska finnas en barnombudsman i tjänst till vilken så väl intagna som personal ska kunna vända sig. Kvinnan som leder studiecirkeln frågade oss interner vilka förbättringar vi föreslog i syfte att förbättra besöksmiljön för barnen. En fånge nämnde att det saknades möjlighet att värma upp mat som blivit kall. Vad gjorde då barnombudsmännen, jo, redan samma dag som förslaget gavs bar två av dem personligen ner en mikrovågsugn till besöksavdelningen. Detta kanske verkar som en liten sak, men för oss intagna och våra besökare betyder empati och handlingskraft väldigt mycket. Även flera andra förslag gavs och samtliga vettiga idéer genomfördes inom kort.

   Kriminalvården har i och för sig många bra målsättningar när det gäller att se till barnets bästa. Flera anstalter erbjuder föräldrautbildningar och har barnanpassade besöksrum. Barnperspektivet finns med i de nyanställdas grundutbildning och man samarbetar med andra organisationer. Men goda intentioner räcker inte alltid, utan det blir upp till enskilda barnombudsmän att göra något bra, och det är långt ifrån det alltid är välfungerande. Detta gör att barnombudsmannaverksamheten på Tidaholm står ut på ett positivt sätt. Speciellt eftersom det här handlar om högsta säkerhetsklassen och att balansera säkerhetsperspektivet med ett barns rätt att träffa sin förälder är inte alltid lätt. Men enligt min och flera andra fångars mening, hittar barnombudsmännen här en balans och gör sitt yttersta för att det ska fungera.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.