Blinda får bära skjutvapen

Av Ricard A R Nilsson 2013-09-17

Ibland är myndighetsbeslut så dumma att man borde genomföra IQ-test på ansvariga beslutsfattare. Så är fallet med dem som ansåg att blinda personer skulle få bära och använda skjutvapen.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt trettonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit en deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd. I juni kommer nästa, Med döden som skugga.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Naturligtvis har inte detta hänt i Sverige, utan borta i USA. Som de flesta vet så är rätten att äga och bära skjutvapen något som hela tiden diskuteras på andra sidan Atlanten. Detta är landet där vissa anser att andjakt kräver helautomatiska gevär. Men till följd av starka lobbyorganisationer blir det aldrig tal om några egentliga inskränkningar. Ibland blir de generösa – vissa skulle säga dumdristiga – vapenregleringarna helt absurda, som när blinda personer beviljas att bära skjutvapen på offentlig plats.

   Det är i den amerikanska delstaten Iowa som blinda ges tillstånd att gå runt beväpnade när de är ute bland folk, att neka dem anses nämligen vara i strid med USA:s grundlag. Logiken, eller bristen på sådan, går ut på att eftersom andra medborgare får bära skjutvapen offentligt, så vore de diskriminering att förbjuda blinda medborgare samma rätt. Här talar vi alltså om personer som inte får köra bil eftersom det av naturliga skäl skulle anses livsfarligt, men som får bära omkring en pistol och om tillfälle ges använda denna.

   Kom igen, detta är så korkat att det egentligen inte behöver kommenteras, men jag kan inte hålla mig. Vad ska en blind person sikta på eller snarare hur ska de sikta? Ska de gå efter ljud eller lukt i ett försök att lokalisera sitt mål? Om de skulle dra sitt vapen mot exempelvis någon som hotar dem, då skulle egentligen den som hotar kunna skrika: ”Polis”. Den blinda skulle rimligen inte ha något annat val än att lägga ner sin pistol eller revolver, för han eller hon kan knappast riskera att skjuta en av lagens tjänare. Känns som om det kan uppstå en och annan ohållbar situation. Däremot kan jag inte komma på ett enda tillfälle då det skulle vara rimligt för en blind person att dra ett handeldvapen mot någon.

   Nu är väl i och för sig det största problemet borta i USA alla illegala vapen som finns. Vissa delstater har faktiskt ganska stränga vapenlagar med kännbara straff, ändå skjuts det friskt och många dör årligen. Väldigt få kriminella, både här hemma i Sverige och i Amerika, skräms av långa fängelsevistelser. En hård reglering av vem som får och inte får bära vapen löser alltså inte alla problem, men att synskadade tillåts springa runt och skjuta – bokstavligen i blindo – lär knappast vara till någon hjälp.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.