Kriminalvård – vad fan är det

Av Börge Hellström 2013-08-31

Antar att du som läser den här krönikan också har fallit offer för en av vårt samhälles främsta illusioner; att de som döms till fängelse inte bara sätts i fängelse utan att de också får hjälp, i form av vård och behandling. Det heter ju Kriminalvård.

Börge Hellström var en gång i tiden en hårdslående buse. Blev sedan en av de elva som startade KRIS.
Idag är han firad deckarförfattare tillsammans med författarkollegan Anders Roslund. Deras böcker är översatta till 33 språk och har fått de flesta priser som går att få.
Den förra boken, Tre sekunder, blir nu Hollywoodfilm.
Den senaste, Två soldater, har blivit en lika stor succé som de tidigare.

Nu kör Börge också igång med podradio som man kan lyssna på här på Para§raf.

Som nämndeman i tingsrätten vet jag att när vi dömer någon till fängelse så ingår aldrig vård eller behandling i straffet, utan det är just det – straff. Vi kan alltså inte döma till fängelse med vård inbakat, för då är det ju inte längre frågan om ett straff, utan kanske behandling eller rehabilitering till samhället.

   Visst, man har från Kriminalvården under ett antal år stoltserat med vilka fina och bra – och givetvis evidensbaseradeprogram man har för att hjälpa missbrukare, kriminella, kvinnomisshandlare, sexbrottslingar och så vidare. Man har, enligt egen utsago, program och behandlingar för i stort sett alla avvikande beteenden. Och så är det ju, Kriminalvårdens olika program och behandlingar är i de flesta fall bra, till och med, mycket bra.

   Problemet är att den som döms till fängelse inte är tvungen att genomgå någon vård eller behandling om hen inte vill. När någon döms till fängelse så får hen, när hen ska avtjäna sitt straff, i bästa fall ett erbjudande om att delta i något behandlingsprogram.

   Det handlar alltså om frivillighet. Läs det igen – frivillighet. Man ber alltså en människa – som under tvång satts i fängelse – att göra ett frivilligt val. Det är en människa som med största sannolikhet inte gjort ett vettigt val på flera år. Kriminaliteten och/eller missbruket har gjort valen åt hen hela tiden. Många gånger ser inte en person, i den situationen, vad som skulle vara bäst – eller så vet personen egentligen vad som verkligen krävs men saknar motivationen och styrkan att fatta det beslutet.Därför tackar så många nej till erbjudandet om behandling under fängelsetiden.

   Av de som åker in i fängelse med straff på under ett år, är det ett fåtal som genomgår någon form av vård eller behandling under avtjänandet. Dessutom – för att överhuvudtaget komma ifråga för något behandlingsprogram så måste hen ha skött sig exemplariskt under första tiden av straffet för att överhuvudtaget få något erbjudande om vård och/eller behandling.

   Återigen så kräver man att en person som hamnat i fängelse för att personen misskött sig plötsligt ska börja sköta sig i fängelset för att få en möjlighet till ett frivilligt val som kan leda till att personen kan sluta missköta sig.

   Vi måste helt enkelt komma till en konklusion i den här problematiken; Är det straff vi vill ha, eller är det vård som behövs?

   Vi kan inte straffa bort dåliga beteenden. Men vi kan vårda och hjälpa de intagna så att de kommer till insikt om att deras beteende är destruktivt både för dem själva och för andra. Och det är då som hen faktiskt kan få viljan att börja förändra sig.

   Att bara tänka sig fängelsevistelsen som ett straff är att minimera sig själv och sitt intellekt… Om samhället vill ha straff istället för vård så måste vi ju klart uttala det och i så fall jobba utifrån det. Kanske kan man i så fall börja med att sluta kalla det kriminalvård och sluta låtsas. Men personligen tycker jag att vi ska ha en kriminalvård, där Straff med vård och behandling är ett obligatoriskt inslag. Det tror jag är bäst för alla.

I övrigt…

ska jag, tillsammans med föreläsaren Patrik Pelosio, starta en podcast om brott, straff och samhällsfrågor. Första avsnittet sänds 12/9 och kommer att handla om just detta. Förhoppningsvis blir det ett program blandat med humor och allvar. Man kommer bland annat att kunna lyssna på programmet här på Para§raf.

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.