Vem kan man lita på?

Av William Eriksson 2013-09-17

Vem är det egentligen som skall granska SÄPO och dess verksamhet? Kan man granska polisroteln som skall vaka över rikets säkerhet utan att det äventyrar densamma? Knappast om du frågar SÄPO själva. Själv är jag inte riktigt säker.

William ”Wille” Eriksson är före detta elitspelare i tennis. Eller som vi i redaktionen brukar uttrycka det: ”Ett avdankat tennisproffs”.

Nu pluggar han kriminologi när han inte skriver för Para§raf. När han började hos oss föryngrade han redaktionen betydligt med sina 20 år. Då var han lite tillbakadragen och tystlåten – men det var då det.

En del läsare har blivit provocerade av hans blogginlägg på temat: Jag är helt fantastisk. Andra har uppskattat ironin. Om det blir liknande reaktioner på hans krönikor återstår att se.

Hans blogginlägg finns att läsa här.

”Registret är vårt minne. Låt det veta, vad du inhämtat. Anteckningen i byrålådan har möjligen berikat Ditt men inte rotelns vetande. Låt därför registrera! Först därmed utökar Du rotelns förmåga att besvara de ständigt återkommande frågorna: Vem är det och vad är känt”?

   Citatet ovan är hämtat från en offentlig utredning som utkom år 2002 om SÄPO. Det var den så kallade ”säkerhetstjänstskommisionen” som fick i uppdrag att granska dess verksamhet för statens räkning. Detta mynnade 2002 ut i en publikation på 3300 sidor uppdelade på nio volymer. Alla inser hur lång tid det tar att göra denna utredning samt att revidera och sedermera publicera 3300 sidor. Detta betyder i sin tur att den senaste utredning som gjorts av säkerhetspolisen beordrades någon gång under mitten av 1990-talet. Alltså inte helt nyligen.

   Det är nog förhållandevis känt för många att man inte kom fram till speciellt många häpnadsväckande saker i denna utredning. Dessutom sa man sig inte helt oväntat ha haft ”problem med att få tag i den information som man ville ha” eftersom tjänstemän på olika sätt ”inte kunnat uttala sig” eller i vissa fall hävdats vara ur tiden. Det enda som egentligen framkom var att man under stora delar av 1960- och 70-talet ägnat sig åt ganska omfattande åsiktsregistrering av landets medborgare. Vilket i sig är en väldigt stor sak för ett så pass öppet land som Sverige. Det var till och med så pass viktigt att kartlägga vem som var kommunist eller inte, att man under 60-talet ibland kunde fylla upp till 70 band per dag med hemlig telefonavlyssning. Både Dick Sundevall och Jan Myrdal kan nog räkna med att deras röster finns kvar på både ett och två band.

   Men kärnfrågan handlar egentligen inte om vad som framkom 2002 utan när det ska ske en ny granskning av säkerhetspolisen och vem eller vilka som i sådant fall skall göra denna. Vad gäller tiden så känns det väl som ett ypperligt tillfälle att göra detta direkt efter nästa valrörelse. I synnerhet med tanke på vad som hänt i andra länder världen över de senaste åren. Både Snowden och Assange har skapat stora rubriker världen över de senaste åren i och med sitt läckande av känsliga dokument från både militär och säkerhetstjänster. Dokument som inte varit av särskilt smickrande karaktärer för USA. Vad är det som säger att det inte finns dokument av liknande karaktär på säkerhetstjänstens rotel. Knappast något.

   En oberoende kommission är självklart, men vilka skall ingå i den? En samling expoliser som säger sig vare experter på polisarbete och säkerhetsfrågor men samtidigt håller kollegorna om ryggen? Statliga tjänstemän som värnar om SÄPO:s hemlighetsmakeri? Jag vet inte vem som skall granska säkerhetstjänsten och jag är inte heller rätt man att bestämma det. Men jag vet att även roteln som står för rikets yttersta säkerhet behöver granskas ibland. Detta trots att granskningen i sig aldrig kommer att bli lik någon annan då SÄPO:s trumfkort alltid kommer att vara ”Hemligstämplat”. Men så länge man vet att man har en kommission flåsande i nacken så blir det alltid svårare att ägna sig åt åsiktsregistrering eller kränkande av enskilda medborgare som inte ens förstår betydelsen av att äventyra rikets säkerhet. Det är min bestämda uppfattning.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 

Bifogade filer:
Dom guldran.pdf

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.