Fångar söker kärlek på internet

Av Ricard A R Nilsson 2013-09-05

Nyligen startades en ny och unik dejtingsida. Dess huvudsakliga syfte är att förmedla kärlekskontakter till fångar. Leif GW Persson tycker inte att det är en bra idé och i en kommentar till Göteborgs-Posten sa han: ”Det är ju inte Justin Bieber som sitter inne direkt”.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt trettonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit en deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd. I juni kommer nästa, Med döden som skugga.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Nej, det är inte Justin Bieber som sitter i fängelse och söker kärlek – dessutom tror jag knappast att han behöver en dejtingsida för att få till det – men förtjänar inte även fångar att hitta någon att dela livet med? Även om GW misstycker, så är det min uppfattning att alla behöver någon att älska, något som faktiskt borde anses vara en rättighet.

   Som fångar har vi ju av naturliga skäl ingen fri tillgång till internet, att överhuvudtaget skapa nya bekantskaper när man sitter i fängelse är väldigt svårt – detta är vad dejtingsidan vill kapitalisera på. Intagna måste betala en förhållandevis hög registreringsavgift som ska täcka kostnader för att uppdatera deras profil och hjälpa till att hålla kontakt med dem de träffar via hemsidan. De ansvariga för sajten förmedlar nämligen kontakten så länge den som befinner sig i det fria inte vill lämna ut sin kontaktinformation till fången. Alla som inte sitter i anstalt kan registrera sig gratis.

   Idén är det inget fel på, sökandet efter någon att hålla kär – eller förlusta sig med – är såväl universell som tidlös. Men samtidigt finns det dem som inte förstår varför någon som är fri skulle söka kontakt med någon som är kriminell. Förklaringarna varierar, men som exempel kan nämnas att en del vill förändra fången, andra söker spänning och somliga söker helt enkelt kärleken och är öppen för att finna denna med vem som helst. Oavsett så handlar det om vuxna personer och när det gäller törsten efter kärlek och sex så har ingen, inte ens Leif GW Persson, rätt att fördöma.

   Nu har en del av er säkert märkt att jag inte nämnt hemsidan ifråga. Det är för att jag inte riktigt vet hur jag ska ställa mig. Liknande sajter har dykt upp tidigare och mer eller mindre lurat till sig en massa pengar för att sedan stänga ner, därför väljer jag att för tillfället hålla mig avvaktande. Personligen kommer jag inte att registrera mig eftersom ett och annat beundrarbrev ändå hittar sin väg till mitt postfack här på anstalten, men för de fångar som inte befinner sig i offentligheten kan dejtingsidan mycket väl vara värt ett försök. För tänker man efter så är väl en partner att dela lycka och sorg med en av målsättningarna i livet, det gäller rimligen även dem av oss som befinner sig på fel sida om taggtråden.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.