Dags att bojkotta amerikanska varor?

Av Dick Sundevall 2013-07-02

USA och CIA uppträder allt mer som om de var några slags übermensch enligt gammal tysk modell. Nu senast avslöjades att de avlyssnat EU-högkvarteret i Bryssel. Och när någon amerikansk tjänsteman med integritet och rättspatos avslöjar vad som pågår, jagar de honom som en fredlös runt världen.

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

När Bradley Manning via WikiLeaks avslöjade att amerikanska soldater sköt ner civila så fick det ett stort genomslag i världen. Själv blev jag inte speciellt förvånad. I dagens moderna krig är det återkommande att det är fler civila män, kvinnor och barn än soldater som dödas.

   Vad som däremot förvånade mig, var de dokument som visade hur amerikanska ambassadörer här och där i världen såg på andra länders regeringar och deras ministrar. Föraktet och übermenschperspektivet var uppenbart. Sveriges utrikesminister framställdes som en gläfsande liten hund.

   Det finns mycket man kan kritisera Carl Bildt för, men oavsett om det är han eller någon annan som är svensk utrikesminister så ska den personen respekteras som varande vårt lands utrikesminister. Det är en folkvald regering som utser denna utrikesminister så föraktet slår tillbaka på svenska folket och vårt demokratiska system.

   Nu har Edvard Snowden avslöjat USA:s omfattande avlyssning av egna och andra länders medborgare. Därför gömmer han sig någonstans. Kanske på Moskvas flygplats – eller kanske inte. Nu har han dessutom avslöjat att CIA spionerat på EU och EU:s högkvarter. Varför ska en demokratisk stat spionera på det här sättet på andra demokratiska stater? Rimligen för att man misstror dessa stater. Och för att man anser sig ha rätt att agera på det här sättet i kraft av att man idag är världens enda supermakt.

   Vad kan då EU eller världens länder över huvud taget göra åt det här? De kan ju inte fronta USA hårt, då de i så fall frontar världens största krigsmakt. En krigsmakt som mer än gärna agerar världspolis.

   Men det finns en sak man faktiskt kan göra – som skulle bita: Bojkotta amerikanska varor. Jag anser inte att bojkotter ska omfatta litteratur, musik och liknande kulturutbud, men i övrigt skulle det inte innebära någon större uppoffring att bojkotta amerikanska varor. Tvärtom skulle det vara bra för folkhälsan om vi stoppade i oss mindre av till exempel Mc Donalds utbud och drack mindre Coca Cola och Pepsicola etcetera. Och var och en som kan något om båtar och bilar vet att det inte finns någon som helst anledning att köpa amerikanska sådana istället för europeiska eller japanska motsvarigheter av högre kvalité.

   Man behöver inte vara totalt statisk vid en bojkott. Själv skulle jag ha svårt att byta ut min Mac-utrustning i form av dator, mobil och padda, men att efter årtionden gå över till andra jeans än amerikanska skulle fungera. Kanske skulle det handla om en slags ”mjukbojkott”, där man väljer bort sådant som är enkelt att avstå? Där det finns bra, eller till och med bättre, alternativ från andra länder.

   Idag är vi många som vägrar köpa israeliska tomater och apelsiner etcetera, för att israel är en ockupationsmakt som bryter mot folkrättsliga principer. Vi är kanske inte så väldigt många men det har ändå resulterat i att olika handlare inte längre säljer israeliska produkter.

   Låt oss tänka oss att konsumtionen av amerikanske produkter i Europa skulle sjunka med bara 10-20 procent, på grund av en sådan här ”mjukbojkott”. Det skulle räcka långt. Stora amerikanska företag skulle reagera och inse att amerikansk utrikespolitik som, inkluderar den här formen av spioneri, missgynnar deras vinstintressen. Och utan stora amerikanska företag i ryggen, som matar in miljoner och åter miljoner dollar i valkampanjerna, blir ingen vald till president i USA.

 

   I övrigt tycker jag…

   att Nobels fredspris självklart skulle gå till Bradley Manning och Edvard Snowden. Jag är inte så naiv att jag tror att det kommer att ske. Den norska nobelkommittén delar inte ut fredspriset till sådana personer. Men om den gjorde det skulle det kunna återvinna respekten för Nobels fredspris.

   att det är värt att notera att när nu Snowden söker asyl i ett antal länder, däribland Norge och Finland, så finns inte Sverige med på listan. Varför? Kan det vara för att vi tillåter CIA att landa här och flyga iväg folk till tortyr i Egypten? Eller kan det bero på cirkusen runt Julian Asange? Eller finns det något tredje skäl till att Sverige idag anses vara ett omöjligt land att söka asyl i när man jagas av USA och CIA?

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.