Kommer åklagarna att åtalas?

Av Dick Sundevall 2014-05-28

Nu är Jonas Falk släppt efter att ha varit häktad och isolerad i tre och ett halvt år. Allt tyder på att han och ett antal andra blir frikända. Men vad händer därefter? Dagligen värderas bevis och indicier av åklagare, advokater och domare i landets domstolar. Det är i sin ordning. Så går det till i en rättsstat. Men hur blir det när det handlar om uppenbart medveten bevisförvanskning och bevisförfalskning, som i det stora kokainmålet? 

Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med Guldspaden och annat men är mest stolt över Ordfronts Demokratipris, ”för då tävlar man ju mot hela svenska folket”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Det här är den 35:e artikeln och/eller krönikan som jag har skrivit om det stora kokainmålet. Första gången var den 17 april 2012 när rättegången hade inletts i tingsrätten. Skrev då om att advokaterna inte hade full insyn i utredningen och att gärningsbeskrivningarna var mer än lovligt luddiga.

   Sedan har det fortsatt i drygt två år med ett kritisk granskande och ifrågasättande av vad som har pågått i tingsrätten och hovrätten. Och inte minst ett ifrågasättande av tingsrättens ensidiga dom, där man vid en genomläsning av de 671 sidorna frågar sig om det överhuvudtaget har funnits några advokater under rättegången, eftersom inget av vad de hade framfört kunde utläsas ur den domen.

   I går släpptes Jonas Falk fri. Många är försiktiga med att säga rakt ut att det här med största sannolikhet innebär att han blir helt frikänd. Men saken torde vara klar. Det finns inga alternativa yrkanden från åklagarsidan, förutom att han ska dömas för grovt narkotikabrott. Alltså ska ha antingen dömas för det som ”huvudman för den här ligan” och då till minst 10-12 års fängelse – eller frikännas. Och skulle han dömas till ett långt straff så skulle han naturligtvis inte ha försatts på fri fot.

   Det är att observera att Jonas Falk inte har några som helst restriktioner. Han måste inte anmäla sig med jämna mellanrum hos polisen och han har inget reseförbud. Har svårt att tänka mig annat än att det här innebär att samtliga utom ensamseglaren Mauritz Andersson blir frikända. Och att Mauritz Andersson får ett lägre straff eftersom han rimligen bara blir dömd på en åtalspunkt, den som handlar om de 1,2 ton kokain som han greps med och som han har erkänt. Hovrätten har nu kommit fram till hur man ser på det här. Under den kommande månaden ska de formulera domen och låta den gå runt till några utvalda för granskaning.

   Men därmed är den här cirkusen långt ifrån uppklarad och avslutad. Det här har redan kostat landets skattebetalare cirka 550 miljoner. Till det kommer nu höga skadestånd för tiden som olika personer har suttit häktade. Därtill advokaternas arvoden och inte minst, ersättningen för allt som blivit beslagtaget i form av bilar, båtar, företag och aktier etc.

En rättsskandal kan definieras på många sätt: Långa plågsamma häktningstider på flera år som varit en omöjlighet i många andra länder. Gärningsbeskrivningar som varit så luddiga att de i princip varit omöjliga att försvara sig emot, och som i många länder hade avvisats direkt. Undanhållande av bevisningen för försvaret. Utredningar i olika frågor som slagit stopp när man från polis och åklagare insett att nästa steg i utredningen skulle fria den misstänkte från alla misstankar. Det har fått mig att tänka på det gamla cyniska uttrycket bland en del journalister:

– Kolla inte en bra story för noga, för då kanske den spricker.

   Men det som framkommit vartefter har varit värre än så: Uppenbar medveten bevisförvanskning i form av väsentlig information som har tagits bort ur olika dokument. Därtill för försvaret väsentlig information som har ”råkat” förstöras, både i skriftlig form och i datorer. Obegripliga felöversättningar från spanska som har gynnat åklagarnas teser. Och inte minst konstruerade falska bevis i form av det påstådda beslaget av nio kilo kokain i en av Mauritz Andersson båtar i Göteborg. Ett ”beslag” som inte har dokumenterats med foton och som Göteborgspolisen inte vill kännas vid.

   Vad får det för konsekvenser? I hovrättens domskrivningen kommer det inte att stå att ”dom jävlarna ljuger”. Sånt uttrycks istället på juristsvenska med att bevisningen inte är tillförlitlig. Eller att den inte är robust etc. Men varje jurist och varje juristutbildad polis vet vad det betyder.

    Vad händer med åklagarna som har drivit det här målet utifrån tesen att eftersom Jonas Falk har mycket pengar så måste handla om narkotikabrott? Och som till varje pris, även med olagliga metoder försökt bevisa det. Ett stalltips är att huvudåklagaren Karin Bergstrand går i pension. Antingen hon vill eller inte. Men sannolikt kommer hon också att åtalas för bland annat grova tjänstefel. Blir det inte allmänt åtal så lär det bli civilrättsligt. För några andra åklagare blir det väl mindre mål framöver och stopp i karriären. Kanske får det också konsekvenser för ledningen av den åklagarkammaren? Den ledning som åklagarna i målet gång på gång vänt sig till när de ska besvara enkla raka frågor från försvaret eller från rättens ordförande.

   Men får det även konsekvenser för hur åklagare får och ska arbeta i Sverige? Eller för bevisvärderingen i svenska domstolar i största allmänhet och för narkotikamål i synnerhet? Det återstår att se. Någon betydelse bör det väl ändå få när Svea hovrätt kraftfullt sätter ner foten den 26 juni 2014, i och med att domen blir offentlig.

 

Samtliga artiklar och krönikor om kokainmålet, många med bilagda ljudfiler eller dokument, finns att ta del av här.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.