Är man oskyldig finns inget att frukta

Av Ricard A R Nilsson 2014-05-08

Efter en våldtäkt i Frankrike vill polisen ta salivprov på över 500 personer i sin jakt på förövaren. Svensk polis har tidigare gjort likadant i Sverige, men ska en oskyldig medborgare verkligen behöva utsättas för denna typ av integritetskränkning med den sedvanliga motiveringen att Är man oskyldig finns inget att frukta?

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt femtonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. I februari släpper han boken En livstidsdömds dagbok, där han berättar om det hårda livet i fängelse.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

I brottsutredningar vill polisen ofta ta DNA-prov på många personer, bara för att utesluta dem som misstänkta.

   Trots de uppenbara rättssäkerhetsmässiga problemen så är det få som protesterar. Detta rättsvidriga förfarande har ännu en gång aktualiserats. I Frankrike skedde en våldtäkt på en 16-årig flicka och nu sju månader senare, när polisen har kört fast, planerar de att ta salivprov på alla elever och lärare på skolan där det hände.

   Det finns dock ett problem för de franska rättsvårdande myndigheterna. Enligt lag kan man vägra att ge salivprov om man inte är misstänkt. För att motverka detta har åklagaren i fallet gått ut i media och klargjort att de som vägrar får finna sig i att vara misstänkta och kommer att hamna i blickfånget för utredningen.

   Först och främst så är jag naturligtvis helt emot våldtäkt, i synnerhet på minderåriga, och att gärningsmannen tas fast måste prioriteras högt. Med detta sagt, så är det enligt min uppfattning helt oacceptabelt att en åklagare genom indirekta hot försöka framtvinga oskyldiga personer att lämna DNA-prov.

   Jag ser en urholkning av rättssäkerheten som i förlängningen kommer medföra att oskuldspresumtionen kommer att urholkas, det vill säga att det kommer sluta med att medborgaren måste bevisa sin oskuld snarare än polis och åklagare ska bevisa en misstänkts skuld.

   Visst, försvarsadvokater och olika människorättsorganisationer brukar protestera, så även denna gång i Frankrike. Men tyvärr verkar det som om en majoritet inte har något emot att varenda åtgärd vidtas i jakten på brottslingar, oavsett hur många oskyldiga som hamnar i kläm. Nej, jag skräms av utvecklingen, snart befinner vi oss i den värld George Orwell beskrev i sin roman 1984 – en del menar att vi redan är där.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.