Munkavel på journalister under ishockey-VM 2014

Av Isabel Sommerfeld 2014-02-01

   – Ishockey-VM kan komma att ställas in om journalisters yttrandefrihet begränsas, säger nu Kalervo Kummola, vice ordförande i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) till den finländska TV-kanalen YLE.

Isabel Sommerfeld studerar juridik på Stockholms universitet och driver människorättsnätverket Info Belarus. Belaruskännare och frilansjournalist. Brinner för mänskliga rättigheter och frihet. Deltog 2012 och 2013 i Uppdrag Gransknings program om TeliaSonera-skandalerna och deras arbete i diktaturer. Läs mer på www.isabelsommerfeld.com.

Nu är Isabel också en av Para§rafs krönikörer.

Att ishockeyförbundet skulle ställa in VM är ett utspel som jag har väldigt svårt att tro på. Redan under ishockey-VM 2013 visade de sin nonchalans och lät sig påverkas av den belarusiske diktatorn när de här i Sverige, på Ericsson Globe, förbjöd belarusiska fans att bära sin traditionella vit-röd-vita nationsflagga under matcherna (den som diktator Lukasjenka förbjudit i Belarus utan folkets stöd och som av många därför fortfarande ses som just den enda legitima landssymbolen) och lät vakter släpa ut dem från arenan.

   Om ishockeyförbundet lät detta ske på en svensk arena, varför skulle de inte låta samma sak ske i diktaturen Belarus under årets VM? Då syftar jag förstås inte bara på förbudet att bära på vad som enligt diktatorn är ”fel flagga” utan också den ”munkavel” som journalister i Belarus ständigt tvingas bära.

   När jag tillsammans med en mängd svenska och internationella människorättsaktivister manifesterat för en bojkott av ishockey-VM i Minsk på grund av just inskränkningar av yttrandefriheten, fanns det de som både skrattade åt oss och tyckte att vi skulle hålla tyst då ”sport inte var politik”. Nu talar man i medierna om ett ”nytt” specialtillstånd som journalister behöver ansöka om hos belarusiska utrikesministeriet för att få skriva om annat än ishockey.

   Men vänta, vad är det som är nytt med detta? Redan för ett antal månader sedan uttalade sig diktator Lukasjenka om att journalister som ansökte om ackreditering inför ishockey-VM skulle kunna ”visa upp att de skrivit om sport tidigare” (och inget annat). När vi varnade om just detta, om kränkningen av yttrandefriheten i Belarus, vad trodde journalister och ishockeyförbundet att vi menade? Trodde de på allvar att vi skulle få ett ”fritt” ishockey-VM i en av världens mest hårdföra diktaturstater, där journalister dagligen hotas, tvingas in på förhör, får sina ackrediteringar indragna eller fängslas på grund av att de bara gör sitt jobb? Skulle utländska journalister plötsligt undantas från de regler och den verklighet som råder för inhemska journalister?

   Det är förstås toppen att journalister och även ishockeyförbundets representanter nu reagerar mot att journalisters yttrandefrihet kommer att begränsas under ishockey-VM. Men kanske bör framför allt ishockeyförbundet se lite vidare nästa gång och inte nonchalant ignorera de människorättsaktivister som i god tid innan varnar om just dessa företeelser? Kanske bör de låta ett land som respekterar de mänskliga fri- och rättigheterna hålla i ishockey-VM framöver och kanske bör de vid det här laget inse att det annars inte går att hålla politiken borta från sporten?

   I ett land där diktatorns regler genomsyrar allt, går det aldrig att skilja på sport och politik. Är det däremot sport utan politik som ishockeyförbundet vill ha, så bör man lägga ishockey-VM i ett land där ishockey-VM inte endast är ett PR-jippo för diktaturen och dess värderingar.

   Till er svenska journalister där ute som känner er lite frustrerade över att en diktator försöker tysta även er inför ishockey-VM 2014, har jag endast en rekommendation. Om ishockey-VM i Belarus inte ställs in eller flyttas, vilket tyvärr troligtvis inte sker, åk för bövelen! Se till att ta er in, få er journalistackreditering om det så innebär att behöva skriva under att ni ”endast ska rapportera om ishockey”. Väl inne kommer ingen att stoppa er från att träffa belarusiska journalister och människorättsaktivister som kan berätta om sin verklighet, en verklighet där Lukasjenkas ”munkavel” och hot mot dem och deras familjer är vardag. Ni har Europakonventionen och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna bakom er. Ni har också era svenska pass, en trygghet som belarusiska journalister inte åtnjuter.

   Till Svenska Ishockeyförbundet och dess huvudsponsor Svenska Spel har jag också en rekommendation. Ta ert ansvar. Visa att ni inte låter en diktators värderingar färga ishockey-VM 2014. Visa framför allt att ni inte tolererar att mänskliga rättigheter kränks i ert och ishockeyns namn. Kom ihåg att ni är minst lika skyldiga till att journalisters yttrandefrihet inskränks, om ni inte agerar. Genom att fortsatt stödja VM i Belarus under diktatorns villkor misslyckas ni dessutom fatalt med att hålla isär ishockey och politik.

   Kan vi en gång för alla vara överens om det faktum att mänskliga rättigheter faktiskt kränks i sportens namn? Kan vi kanske även vara överens om att vi inte vill ha det så? Då bör det inte vara så svårt. Bojkotta ishockey-VM i Belarus 2014. Avblås diktatorns PR-fest och låt något annat land ta över. Låt inte historien återupprepas år efter år under den ignoranta parollen ”Sport är inte politik (så vi behöver inte bry oss)”.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.