Kirseberg – laglöshetens anstalt

Av Ricard A R Nilsson 2014-01-13

När denna krönika skrivs sitter jag på anstalten Kirsebergs mottagningsavdelning A5, sedan en dryg vecka tillbaka. Officiellt har jag nerklassifierats till lägre säkerhet, men det känns precis tvärtom, och då har jag under de senaste 14 åren ändå avtjäntat tid på tre fängelser med den högsta säkerheten: Kumla, Hall och Tidaholm.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt femtonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. I februari släpper han boken En livstidsdömds dagbok, där han berättar om det hårda livet i fängelse.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Nu sitter jag förvisso på just en mottagningsavdelning som enligt personal enkelt ska kunna omvandlas till disciplinavdelning. Det innebär att allt ser ut och fungerar som i ett amerikanskt fängelse.

   Inga lösa stolar eller bord, små pallar som är fastskruvade i golvet och en träskiva fastsatt i väggen. Från de gamla fönstren drar det konstant, så en förkylning är aldrig långt borta. Denna hundraåriga anstalt är kylig som en fängelsehåla från medeltiden.

   Sedan är det alla dessa lokala regler. Förbudet mot att bära mössa inomhus är ett av många exempel på besynnerliga lokala föreskrifter. Just den kyliga inomhusmiljön gör att man helst vill ha mössa på sig, men se det är strängt förbjudet. I en lokal regel finns följande fastställt:

Mössa är ytterplagg och används därför bara utomhus.

   Skulle man bryta mot regeln kan man bli rapporterad och tilldelad en skriftlig varning som i sin tur kan medföra att ens straff blir förlängt.

   Som fånge riskerar man alltså extra fängelsetid om man vill försöka undvika att bli sjuk.

   Det finns även ett förbud mot innehav av vanliga genomskinliga plastfickor. Jag studerar och har därför en del dokument som bör sorteras på ett lämpligt sätt, men det går inte för sig. Detta trots att exakt likadana plastfickor är tillåtna på Kumla, Hall och Tidaholm. När jag efterfrågar en förklaring hänvisas det till säkerhetsskäl utan närmare motivering.

   Ett återkommande uttryck från vakterna här på Kirseberg är:

– Vi är stolta över att ha högre inre säkerhet än de flesta klass ettor.

   I min enfald undrar jag varför en anstalt med lägre säkerhetsklassificering – klass 2 – ska ha högre inre säkerhet. Och är det något att vara stolt över? Är inte tanken att jag ska slussas ner i systemet och visa att jag klarar av mindre säkerhet och struktur? I så fall är Kirsebergs hållning minst sagt kontraproduktiv.

   De konstiga förbud och regler som finns här kommer jag naturligtvis att ta strid mot, med min penna som vapen. För även om jag har full förståelse för att tillvaron i fängelse måste vara tydligt reglerad så krävs att de bestämmelser som införs är förankrade i den gällande rättsliga regleringen. Lika mycket som vi fångar måste följa lagarna, lika mycket måste myndigheten Kirseberg och dess anställda göra detsamma.

   Uppfatta inte denna krönika som gnäll, utan bara som en redogörelse av mina upplevelser och iaktagelser så här långt. Dessutom är jag tämligen övertygad om att ett flertal lagstridiga regler och förbud kommer att försvinna efter att några överklagningar och anmälningar har skickats iväg från min sida.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.