Nu förflyttas jag till ett nytt fängelse

Av Ricard A R Nilsson 2013-12-14

Efter nästan sex år här på anstalten Tidaholm, är det nu dags för mig att flytta till en lägre säkerhetsnivå. Det är med visst vemod som jag lämnar den plats som varit mitt hem i över ett halvt decennium.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt femtonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. I februari släpper han boken En livstidsdömds dagbok, där han berättar om det hårda livet i fängelse.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Att jag överhuvudtaget ser ett fängelse som mitt hem, säger en del om hur skadad man blir av att sitta inlåst under lång tid. På Tidaholm har jag gått in mig, och som jag skrivit om i olika artiklar och krönikor genom åren, så är rutiner viktigt för att man ska överleva ett långt fängelsestraff.

   Men nu är det dags för mig att skaffa nya rutiner, på en ny anstalt. Nu åker jag söderut, från dessa kyliga breddgrader, till anstalten Kirseberg i Malmö. Efter drygt 14 år så ska jag hem och varma känslor väcks inom mig. (För oss skåningar räknas allt norr om Markaryd i Småland till Norrland.)

   Även om det här kommer att bli en rejäl omställning, så ser jag fram emot att få uppleva lite nytt. Varje anstalt har sin egen speciella atmosfär och i viss mån egna lokala regler. Självklart kommer jag att försöka fortsätta skriva böcker samt krönikor och en del andra alster här på Para§raf, men man vet aldrig hur välvilliga beslutsfattarna är på den nya anstalten. De finns nämligen vissa vakter som kanske inte är vana vid att en fånge skriver i media, kanske till och med är emot det. Alla tycker nämligen inte att yttrandefriheten gäller oss i fängelse.

   Det jag är mest orolig för är att jag tvingas avbryta mina pågående studier, jag är ju mitt uppe i att avsluta högskoleterminens sista uppgifter och jag är antagen till vårens kurser. Det viktigaste är alltså att jag så snabbt som möjligt får återuppta studierna i Kirseberg, fast man vet väl att byråkratin ibland tar sin tid. Min situation ska diskuteras och beslut fattas av olika tjänstemän.

   Min förhoppning är i alla fall att de blåklädda med makten beaktar min senaste riskbedömning från Rättsmedicinalverket där jag uppmuntras att fortsätta plugga och skriva eftersom det är bästa sättet att minska risken i återfall. Det kan alltså ta ett litet tag innan jag skriver något från Malmö. Men jag kommer att återkomma, förr eller senare, det är en sak som är säker.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.