Högt valdeltagande i fängelse

Av Ricard A R Nilsson 2014-09-25

Valdagen har kommit och gått, utmärkande var bland annat ett högt valdeltagande, 85,8 % bland de som röstade till riksdagen. Här i fängelse var det ännu högre, 93,3 % – i alla fall på avdelningen där jag är placerad. Tro det eller ej, men även här i fängelset är alltså politiken ett hett diskussionsämne.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt femtonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. I februari släppte han boken En livstidsdömds dagbok, där han berättar om det hårda livet i fängelse.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Fångar är mer politiskt intresserade än vad många tror, något som det höga valdeltagandet visar. Det händer även att en del politiska diskussioner blir hetlevrade. Nu efter valet pratades det mycket om hur Sverigedemokraterna (SD) lyckades bli tredje största partiet.

   Analyserna var många och det är förvånande hur insatta många av de intagna är. Någon ansåg att de andra partiernas ovilja att ens prata om flyktingpolitiken var grunden till SD:s framgång. En annan menade att vad man än tycker om SD:s ståndpunkt i vissa frågor, så måste de som riksdagsparti respekteras. Att utesluta dem från alla diskussioner är ”odemokratiskt” som en av mina medfångar uttryckte det.

   Min personliga syn på såväl Moderaternas tillbakagång som SD:s framgång, är ganska enkel. När Reinfeldt höll sitt tal om att Sveriges befolkning måste öppna sina hjärtan och därmed vara beredda på att spendera många miljarder på invandringen, det var då han förlorade valet. Förstå mig rätt, jag håller principiellt med om att man måste hjälpa till när de krisar i världen. Men att under valspurten uttrycka sig som Reinfeldt gjorde, spelade rätt i händerna på SD.

   Nåväl, att vi intagna har politiska åsikter är det knappast någon som bryr sig om, speciellt inte i maktens korridorer. Men jag tycker ändå att det politiska engagemanget på denna sida taggtråden visar på att även vi fångar bryr oss om vad som händer i samhället.

 

Nedan biläggs en recension av Ricards senaste bok.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.