Kirsebergsanstalten krävs på miljonskadestånd

Av Ricard A R Nilsson 2014-12-28

På Kirsebergsanstalten finns asbest, mögel och andra miljömässiga missförhållanden. Dessutom har det förekommit att en vakt som granskat inkommande försändelser till fångarna har strimlat brev – något som har tystats ner. Till följd av alla oegentligheter har jag skrivit två omfattande anmälningar, en till Justitiekanslern (JK) med begäran om skadestånd i miljonklassen och en till Miljöförvaltningen i Malmö.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt femtonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. I februari släppte han boken En livstidsdömds dagbok, där han berättar om det hårda livet i fängelse.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Under mina drygt 15 år i fängelse har jag suttit på flera anstalter och häkten, dock har jag aldrig tidigare upplevt så mycket missförhållanden som här på Kirseberg. Detta har utmynnat i den största JK-anmälan jag någonsin har författat. På över 50 punkter förklaras det sakligt hur Kirseberganstalten bryter mot lagen och hur i vissa fall enskilda kriminalvårdare bör åtalas för grovt tjänstefel.

   I ett fall har kriminalvårdare Thomas Lindgren, som bland annat ansvarar för granskning av inkommande försändelser till interner, strimlat en fånges brev i en dokumentförstörare. Detta anmäldes av och utreddes internt – men mörklades – trots att vårdare Lindgren erkände brottet. Rimligen bör det ha gått till åtal för tjänstefel eller i alla fall till personalansvarsnämnden. Det finns nämligen ingen situation då en vakt ska förstöra ett brev till en intern. Den intagne som berördes – som faktiskt är ett brottsoffer – har aldrig informerats om vad han utsattes för.

   Det förekommer även regelbundet att fångar används som tolkar när beslut ska delges och förklaras för andra interner. Detta får inte förekomma. Det är en rättssäkerhetsfråga, om det tolkas fel, vem ska den drabbade intagne hålla ansvarig? Nästan dagligen ser jag hur vakter ber fångar agera tolk, även i ytterst viktiga frågor, exempelvis förekommer detta ibland vid delgivning av misskötsamhetsbeslut där man har fått en skriftlig varning, som i sin tur kan leda till en senareläggning av den villkorliga frigivningen. Denna typ av ärenden ska översättas av en auktoriserad tolk. Problemet verkar dock vara att det är för dyrt att anlita tolk i för stor omfattning, istället är det bättre att fångar jobbar gratis.

   Ser jag på de miljömässiga missförhållandena så händer det regelbundet att fångar tvingas bajsa i papperskorgen under de tolv timmar man är inlåst i cellen för dygnsvilan. Anledningen till detta är att nattpersonal är så pass få till antalet att det ibland kan ta över en timme innan de kan komma och öppna, en del interner har då helt enkelt inte kunnat hålla sig.

   Vill man borsta tänderna eller tvätta händerna efter inlåsning, är man hänvisad till att använda kallvatten från en vattenflaska sittandes över papperskorgen. Urinerar, gör man i en kissflaska som man på morgonen tömmer i toaletten, men som i övrigt inte kan rengöras ordentligt. Dessutom finns det tecken på asbest och svartmögel lite varstans på anstalten. Listan kan göras lång.

   Allt kombinerat gör att jag anser det rättfärdigat att varje fånge som har utsatts för dessa rättsvidrigheter och hygieniska missförhållanden har rätt till ersättning. Skulle Justitiekanslern vara av samma åsikt, handlar det om skadestånd i miljonklassen i det fall man räknar in alla interner under en längre period. Dock är det inte den ekonomiska ersättningen som är viktigast, utan att de problem som finns kommer i offentlighetens ljus, där de kan granskas och åtgärdas. Dessutom är det ur ett förtroendeperspektiv angeläget att ansvariga tjänstemän ställs till svars.

 

Nedan biläggs JK-anmälan och anmälan till Miljöförvaltningen.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.