De mediala lögnerna måste upphöra

Av Ricard A R Nilsson 2015-03-06

Medierna underbygger den ofta felaktiga bilden av att brottsligheten ökar. Detta skapar i sin tur en känsla av otrygghet hos allmänheten, vilket leder till politiska utspel om högre straff.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt femtonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. I februari släppte han boken En livstidsdömds dagbok, där han berättar om det hårda livet i fängelse.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

För ett tag sedan läste jag följande rubrik på framsidan av Östgöta Correspondentens B-del: ”Brottsligheten ökade 2014” (20/1). Efter att ha ögnat igenom den tillhörande artikeln så handlade det – som jag misstänkte – om att det var polisanmälningarna som hade ökat.

   Gång på gång läser jag om hur brottsnivån i samhället stiger. Oftast handlar det om att någon journalist redovisar antalet amälningar, vilket inte innebär att en slutsats kan dras om en generell ökning av brottsligheten. Ska man diskutera brottsnivån så är antalet lagföringar betydligt mer relevant, alltså hur många som har dömts.

   Denna typ av artiklar ger allmänheten en missvisande bild av brottsnivån, samtidigt som det skapar rädsla och otrygghet. Jag blir lika bestört varje gång medierna på detta sätt underbygger ett felaktigt rättsmedvetande hos medborgarna.

   När politikerna propagerar för längre straff, så görs det inte med hänvisning till att den kriminologiska forskningen fastställer att brottsnivån skulle sjunka av längre straff (vilket den inte gör), utan ofta är det med hänvisning till det allmänna rättsmedvetandet.

   Att medierna fortsätter framhålla antalet polisanmälningar som ett bevis för en ökande brottsnivå, utan att ens nämna lagföringsstatistiken, är inte bara missvisande och beklagligt utan även bedrägligt.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.