Anstalten Västervik vägrar följa domstolsbeslut

Av Ricard A R Nilsson 2015-06-07

En fånge vid anstalten nekades två permissioner. Han överklagade och vann i Förvaltningsrätten, men när han flyttade till fängelset Västervik Norra avslogs permissioner ännu en gång, på samma grunder som Förvaltningsrätten ansett vara otillräckliga.

Ricard A R Nilsson har varit med från Para§rafs första dag, som skribent och bloggare. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt femtonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. I februari släppte han boken En livstidsdömds dagbok, där han berättar om det hårda livet i fängelse.

Han bloggar numer här:
www.nilsson-larancuent.com

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Genom åren har jag sett det mesta, men att en beslutsfattare vägrar att följa ett domstolsbeslut hör till ovanligheterna. I detta fall fick en fånge avslag på två permissionsansökningar av Anstalten Kirseberg. Under tiden han överklagade med hjälp av sin advokat, förflyttades han till Västervik Norra, ett fängelse med lägre säkerhetsnivå.

   Efter ett halvår avgjorde Förvaltningsrätten i Malmö ärendena och kom fram till att ”Kriminalvården har … inte haft skäl för att avslå dessa ansökningarna om permission.” Glad i hågen för sin vinst, ansökte fången återigen om utevistelse och hänvisade till Förvaltningsrättens dom. Men vad hände då? Jo, det blev avslag igen, på samma grunder som domstolen bedömde vara otillräckliga.

   Internen blev helt ställd och föga förvånande även irriterad. Han skrev till mig och berättade allt som hänt. Jag skaffade beslutet från Förvaltningsrätten. Fick senare även ta del av Västervik Norras avslag, beslutsfattarens arrogans är bland det värsta jag sett under 15 år i fängelse. Jag har full förståelse för den intagnes frustration, rimligen måste man kunna lita på att domstolsbeslut följs. I ett brev till mig beskriver den drabbade sina känslor, ”när man efter sex månaders väntan på beslut får rätt i domstol och myndigheten [Kriminalvården] trots detta bygger vägar runt lagen för att undvika att följa den samma, då är det lätt att tappa tron på samhället!”

   Naturligtvis överklagades även detta nya avslaget, denna gång till Förvaltningsrätten i Linköping. Och nu helt plötsligt vinner Kriminalvården. Mest intressant är att avslaget kom med vändande post, alltså ingen längre handläggningstid för en noggrannare bedömning.

   Min nyfikenhet över hur detta har kunnat hända fick mig att be en journalistkollega att kontakta beslutsfattande kriminalvårdsinspektör, men han svarade varken på e-post eller i sin tjänstemobil. Personligen hade jag velat bemöta anklagelser om att man vägrar följa domstolsbeslut.

   Den intagne har numera även valt att anmäla händelserna till JO. Det är med spänning jag följer hur detta kommer att utveckla sig. Frågan jag mest av allt vill ha besvarad är i vilken omfattning en statligt anställd beslutsfattare får ignorera ett domstolsbeslut? Om det skulle visa sig att inga fel har begåtts av Kriminalvården, då ifrågasätter jag ifall det är lönt att överklaga överhuvudtaget.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.