Jag är en lyckans ost

Av Lillemor Östlin 2015-11-25

Idag är jag så glad! För många saker, men mest för att min dotterdotters katt har fått efterlängtade ungar. Det blev fyra stycken, däribland min nya, blivande livsledsagarinna Doris Juvelia. En sköldpaddsfärgad liten kisse, precis den som jag har önskat mig mest av allt.

   Hon kommer att vara precis lagom stor att flytta från sin mamma när jag åker och är färdig med det här straffet. Min gamla katt, Tigrid, blev sjuk och var tvungen att fara upp till husse i himlen i början av sommaren. Tanken på att komma hem utan varken gubbe eller katt har gjort mig mer bekymrad än glad över att byta tillvaro än en gång.

   Det är inte bara kissekatten, som gör mig varm i hjärtat. Det är min omtänksamma familj. Att de planerat och gjort sig besväret med att sluta medicinera katterna för att om möjligt få en av honorna med ungar. De vet hur mycket min katt betydde för mig och alla var ledsna över att Tigrid inte kunde leva längre.

   Att ha en sån familj, det är tyvärr inte alla förunnat. Det ser och hör jag varje dag runt omkring mig. Så jag är en lyckans ost!

   Alldeles för många har bara statens omvårdnad att luta sig emot, speciellt när de nu ska ut härifrån och ”börja om…”

   Utslussningåtgärderna! Vi brukar sjunga Vi tar bussen, in till Slussen… Det är i alldeles för många fall den enda slussen som erbjuds! Fast, nu ska jag väl vara rättvis och säga att man får gå på återfallspreventionsprogram och kurser om Kärlek och våld med mera, men verklighetsgrund att stå på finns inte mycket av. Det får man försöka fixa själv, bara man kommer ihåg att höra av sig till Frivården med ett telefonsamtal i veckan.

   För min del är det inget problem. Har min lägenhet kvar och min folkpension. Har inte sett de nya sedlarna ännu, men ska spana in dem när de fladdrar förbi i januari.

   Idag räcker inte min pension riktigt till att betala hyran. Det fattas 500 kronor ungefär var månad efter skatt och avdrag för anstaltsvistelse. Man får inget bostadsbidrag när man har ett så här långt fängelsestraff. Det är kanske inte så konstigt? Fångar har ju bostad i fängelset. Med kötid i bostadsförmedlingen på 8,4 år enligt senaste prognosen, skulle en sån som jag inte ha så mycket att hoppas på, varför jag har försökt behålla min lägenhet till varje pris.

   Det blir bättre när jag kommer hem, då får jag bostadsbidrag. Hittills har min barn hjälpt mig, som tur är. Så har jag mina två rum och kök på nedre botten i ett miljonprojektshus! Det är jag också väldigt glad för.

   En sak till gör mig glad. Jag har alltid tyckt om Frälsningsarmén, även om jag inte är det minsta religiös. Nu tycker jag om dem ännu mer! Har ni sett deras kampanj ”Tag in en hemlös i vinter”?. Om inte, så titta efter den! Den är ute med en bild på ”Ove”. Ove är en hemlös svensk uteliggare. Man kan köpa hans porträtt och därmed hjälpa till lite med ekonomin för Frälsis arbete med Ove och hans polare.

   Det som värmer mitt förhärdade hjärta alldeles extra, är att kampanjen gäller en svensk utslagen. Inte för att jag missunnar hjälp till alla andra stackars utblottade människor, EU-migranter och asylsökande. Visst ska de ha hjälp! Men, ibland har man fått uppfattningen att det bara är de, som står i fokus. Det finns många fattiga svenskar också. Bra att några kommer ihåg dem! Tack Frälsningsarmén!

   Jag nämnde det här för en tillfälligt inkallad levnadsbeledsagarkursledarinna. Hon protesterade kraftigt mot min åsikt i den saken. ”Man ska inte ställa grupper mot varandra!” Nej, det ska man kanske inte…. Okej, men jag är i alla fall glad för att någon uppmärksammar den här gruppen också.

Hej så länge!


Lillemor Östlin är den kvinna som suttit flest gånger i fängelse i Sverige.
Hon har skrivit den kritikerhyllade självbiografiska boken Hinsehäxan 2005, som blev TV-serie i SVT.
Den följdes upp av Dagbok från kvinnofängelset 2009 och 2010 kom hon ut med med den uppmärksammade romanen: Skäligen misstänkt för mord. Under perioder har hon varit prostituerad och hade dåvarande justitieministern Lennart Geijer som kund i tio år. Hon har främst begått narkotikabrott, för att finansiera sitt eget missbruk av amfetamin. Och hon har rymt tre gånger från kvinnofängelset Hinseberg.
Lillemor kan som få andra beskriva en värld inifrån som andra ofta bara tror att de känner till.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.