Tafsande invandrargrabbar

Av Dick Sundevall 2016-01-11

Det har blivit stora rubriker när det nu framkommit att polisen mörkat att ett eller flera gäng med invandrargrabbar gett sig på unga tjejer och tafsat. Alltså gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp. Det här är tyvärr något som förekommit allt för ofta och allt för länge. Långt innan vi hade invandrare i någon större utsträckning i Sverige. Men det försvarar naturligtvis inte en sekund polisens agerande i det här fallet – och än mindre de här grabbarna.

   Få saker grämer mig mer än att behöva ge Jimmie Åkesson rätt. Men när han kräver att polischefen Dan Eliasson ska avskedas på grund av det här, så har han rimligen rätt i det. Man har från polisens sida mörkat det hela och låtit det fortgå för att det råkat vara ett gäng invandrargrabbar den här gången. För att det skulle kunna gynna Sverigedemokraterna om det kom fram.

   Nu slår istället det här tillbaka mot alla skötsamma vettiga invandrare, när såväl öppna rasister som smygrasister får vatten på sin kvarn.

   Det är ju inte så att sexuella övergrepp mot kvinnor har uppkommit i och med en ökad invandring. Det har tyvärr existerat i alla tider i Sverige. Och de flesta som begår dessa övergrepp är infödda svenskar. Med det sagt, så innebär det inte en sekund att vad de här unga invandrarkillarna haft för sig är försvarbart. De ska naturligtvis gripas och åtalas som alla andra som begår sexuella övergrepp.

   Sd och diverse smygrasister gör ofta stor sak av att första- och andra generationens invandrare är överrepresenterade i svenska fängelser. Och visst är det så. Liksom det är så i samtliga europeiska länder.

   Men låt oss titta lite närmare på vad det handlar om: I runda slängar är hälften av de med invandrarbakgrund som sitter inlåsta i svenska fängelser skandinaver. Den vanligaste förekommande gruppen är finnar. Om man så vill så är alltså den vanligast förekommande ”svartskallen” i svenska fängelser en lintott från Finland. Och det är också en hel del norrmän och danskar i våra fängelser.

   Dessa har ingenting att göra med svensk invandringspolitik. Det har inte heller de narkotikakurirer som kommer en halvmeter in i Sverige och tas av tullen. För att därefter utgöra en del av statistiken över invandrare i fängelserna i 8-10 år eller mer, innan de muckar och blir utvisade.

   Detsamma gäller för olika gäng som kommer hit från baltiska stater och begår brott. Det har inte heller någonting att göra med reglerna för invandring till Sverige. Men är då de invandrare som kommer hit på flyktingkvoter och liknande överrepresenterade i fängelserna? Det vet vi inte.

   Vad vi däremot vet är att 99,9 procent av landets första- och andra generationens invandrare just nu inte sitter i svenska häkten eller fängelser, eller på ungdomshem. Det är alltså knappt en promille av dessa invandrare som gjort sig skyldiga till så grova brott att de i denna stund har blivit dömda och sitter inlåsta.

   Vi vet också att den vanligast förekommande ”svartskallen” i norska fängelser är en svensk.

   Men återigen. Det utgör inget försvar för de här unga killarna som gör sig skyldiga till sexuella övergrepp mot unga tjejer. Antingen de är invandrare eller infödda svenskar ska de gripas och åtalas. Och brotten ska naturligtvis inte mörkas.

   Några har frågat sig vad de här killarnas föräldrar har för ansvar. Det är en befogad fråga. Men nu har det visat sig att en del av dem är ensamkommande flyktingbarn vars föräldrar troligen är döda. Så de som tagit hand om killarna och förmedlat sina värderingar är det svenska sociala systemet.

   Men nu ska det här åtgärdas enligt landets högsta polischef, rikspolischefen Dan Eliasson. På en presskonferens har han meddelat att polisens internutredning ska utreda vad som har hänt:

– Man kan lita på objektiviteten och neutraliteten på polisens internutredningar, sa han.

   Det kunde ha varit en rolig raljerande replik – det sorgliga är att det inte var menat som ett skämt.

 

Tillägg 13 januari:

Nu har internutredarna lagt ner förundersökningen mot att polisen mörkat de sexuella övergreppen. Snabbt gick det – och väntat var det. Återigen har man levt upp till den inom polisen vedertagna benämningen ”nedläggningsenheten”.

 

En uppföljande krönika som som förklarar vissa faktauppgifter och innehåller nya, finns att ta del av här.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.