Vi överlever ändå

Av Dick Sundevall 2016-03-21

Var det ryssarna som stängde ner ett antal tidningars web-sidor? Var det en attack på det fria ordet? Var det ett allvarligt samhällsproblem, som en del ansvariga utgivare och chefredaktörer med djupt rynkade pannor hävdar. Eller var det sannolikt som en del IT-experter kommit fram till, en eller flera uttråkade tonåringar som en lördagskväll roade sig? Och – var det egentligen något större problem?

   Under lördagskvällen var det svårt och tidvis omöjligt att under några timmar komma in på några större redaktioners web-sidor. Någon eller några hade överbelastat deras servrar.

   Dock var det inga problem för medborgarna att få information från de sajter man enligt olika undersökningar har störst förtroende för, som Sveriges radios och SVT:s sajter. Därtill berördes inte allehanda lokala dagstidningssajter. Likaså stod massor av andra svenska nyhetssajter som tillhandahåller aktuell information till förfogande.

   Ändå skrivs och talas det med stort allvar om ett angrepp på demokratin och viktiga röster som tystats. Och idag kommer mediernas nya älskling, inrikesminister Anders Ygeman, träffa representanter för de utsatta medierna för att diskutera den uppkomna situationen.

Det här kunde man läsa i Expressen under krigsrubriken:

Nätattackerna är ett angrepp mot Sverige 

Nu vet vi att det går att slå ut Sveriges största nyhetssajter – samtidigt. Lördagskvällens IT-attack mot Expressen, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och en lång rad andra medier var ett välkoordinerat angrepp på det fria ordet.

Aftonbladet var inte sämre:

– Det här angriper demokratin och är ett försök att stoppa den oberoende nyhetsförmedlingen vilket hotar det svenska samhället i grunden, säger Sofia Olsson Olsén, ansvarig utgivare och tf chefredaktör för Aftonbladet.

   Men ta nu och lugna ner er! Det som hände var ju ingenting som i någon väsentlig mån berörde landets medborgare. Har det varit något som publicerades under dessa timmar som var viktigt för medborgarna att snabbt ta del av? Fanns det något som skakade om vår tillvaro för att vi var tvungna att ta del av det på andra sajter? Nej, så var det inte alls denna lördagskväll.

   En del experter har spekulerat i att det kan handla om en rysk attack. Kan vara ett sätt att visa vad man kan göra om man är missnöjd med vad som framförs i olika svenska medier. Men de som inte har lön från staten för att spekulera om sånt, de som är IT-experter på stora privata företag, har en helt annan förklaring till det här. Då det hände en lördagskväll och även några för helgen stängda företag drabbades, och det bara pågick under några timmar, är det enligt dessa experter mer troligt att det var några uttråkade tonåringar som roade sig på det här sättet.

   Har de rätt, vilket de troligen har, så kanske det här trots allt är ett allvarligt problem – för kan några tonåringar åstadkomma det här så är IT-säkerheten mer usel på de stora drakarnas sajter än vad vi kunnat ana.

   Ett ännu större problem var kanske att den statliga enhet som snabbt ska kunna agera när något sånt här händer, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, inte var nåbar under lördagskvällen. Nu är det väl ingen direkt nyhet att statliga tjänstemän alltför ofta utgår ifrån när de tycker att de kan vara lediga – istället för vad de är tillsatta att sköta. Men likafullt är det ett samhällsproblem.

   Därtill kommer sannolikt inte svensk polis att hitta de som ställde till den här röran. Att svensk polis inte är lika kunniga på IT-frågor som många tonåringar, är inte heller någon nyhet. Men likafullt är även det ett samhällsproblem.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.