Det handlar om ynkedom

Av Dick Sundevall 2016-05-12

Återigen avslöjas hur förmögna svenskar försökt slippa betala skatt. Den här gången via de så kallade Panama-papperen. Det handlar om dem som anser att de inte ska vara med och betala för vägar, lekparker, sjukvård, skolgång för de små och en värdig ålderdom för de gamla. Det handlar om dem som ser ord som solidaritet som en svordom. Det handlar om ynkedom.

   Avslöjandena har visat att de finns på höga positioner i näringslivet, i kretsarna runt kungahuset, liksom i de högre politiska sfärerna. Men även bland artister och framträdande idrottsmän.

   Genomgående handlar det om personer som har möjlighet att betala skatt utan att en enda sekund behöva fundera på hur de ska klara räkningarna nästa månadsskifte.

   Det handlar om personer som bor bra, många rent lyxigt i stora villor på sjötomter.

   Det handlar om personer som flyger första klass

   Det handlar om personer som kör bilar som kostar från en miljon och uppåt.

   Det handlar om personer som äter på de lyxigaste restaurangerna och bor på de bästa hotellen.

   Det handlar om personer som alltför ofta beklagar sig över att vanliga arbetande människor i Sverige har för höga löner.

   Och – det handlar om personer som anlitar den sjukvård, vi andra betalat med våra skattepengar, när deras barn ska födas. De i likhet med oss andra får då professionell hjälp av underbetalda barnmorskor och sjuksyrror – för att staten Sverige inte anser sig ha råd att betala en rimlig lön.

   Det handlar om personer som kräver att polisen ska komma snabbt som f-n när de haft inbrott eller blivit slagna på käften. Och polisen kommer. För även om poliser är underbetalda så har de i varje fall fått ut sin lön – genom att vi andra betalat skatt och därmed betalat deras löner.

   Det handlar om personer som inte en sekund skulle klara sig om inte vi andra ställde upp för dem genom att vi betalar vår del av välfärden.

   Det handlar om ynkliga personer som i sin ynkedom inte törs ställa upp på intervjuer och stå för vad de gjort.

   Det handlar om personer som föraktfullt pratar om ”det här landet” som om det vore en svordom – och inte vill vara med och betala för välfärden, för rättsstaten, för kulturstaten.

   Det handlar om känslomässigt förkrympta personer vars självbild bara räknas i hur många miljoner de samlat på sig – på vår bekostnad.

 


  Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.