Dags för mentalvård?

Av Dick Sundevall 2016-05-18

Tonårsgrabbar i flock kan alltför ofta bete sig som mentalt störda djur. Hormonerna rusar omkring i kroppen och efter några öl kan de fara fram som vilda elefanter. Det får vi leva med. Men när vuxna män agerar på liknande sätt, vad gör vi då? Ett aktuellt rättsfall aktualiserar frågan. Kan sluten rättspsykiatrisk vård vara en lösning?

   Jag läser en för Dagens Nyheter ovanligt målande artikel över vad som utspelat sig. Där beskrivs bland annat det här:

”Knallskotten ekar mellan väggarna på Södra Station i Stockholm samtidigt som röken från bengalerna tömmer lokalen på luft. De sju poliserna står trots det kvar ovanför den avstängda rulltrappan. Men de vet något som även huliganerna nu förstått; de är för få för att stå emot den stora mörka massan nedanför, som består av cirka 140 svartklädda män”.

   Ovanstående är en beskrivning av vad som utspelar sig på kvällen efter att Hammarby slagit ut AIK i Svenska cuppen i fotboll den 7 mars i fjol. Och mobben på cirka 140 personer var ute efter att misshandla Hammarbysupportrar.

   Spontant tänker jag att det handlar om tonårskillar. För så här kan tonåriga killar bete sig när de är som värst. Men problemet är att det handlar om vuxna män. Så här beskrivs några av de som nu har åtalats:

   Man 29 år, från Solna. Har enligt åtalet varit en av anförarna som manat på andra med rop och gester ”bland annat genom att signalera till de övriga deltagarna att polisen var numerärt underlägsna”. Dömd för: Narkotikabrott och våld mot tjänsteman. Delgiven tillträdesförbud.

   Man, 37, Sundbyberg. Är enligt åtalet en av anförarna. Dömd för: Våldsamt motstånd och våldsamt upplopp. Delgiven tillträdesförbud.

   Man, 24, Gustavsberg. Är enligt åtalet en av anförarna. Dömd för: Ringa narkotikabrott. Delgiven tillträdesförbud.

   Man, 32, Solna. Dömd för: Bland annat narkotikabrott, våldsamt upplopp, olovlig körning. Totalt 14 avsnitt i belastningsregistret. Delgiven tillträdesförbud.

   Man, 32, Stockholm. Dömd för: Bland annat försök till grov misshandel, våldsamt upplopp, skadegörelse. 16 avsnitt i belastningsregistret. Delgiven tillträdesförbud.

   Man, 32, Stockholm. Dömd för: Bland annat våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp, narkotikabrott. 14 avsnitt i belastningsregistret. Delgiven tillträdesförbud.

   Man, 21, Solna. Dömd för: Ringa narkotikabrott, grov misshandel och misshandel. Delgiven tillträdesförbud.

   Man, 23, Solna. Dömd för: Bland annat grovt rån, övergrepp i rättssak, misshandel. Totalt 10 avsnitt i belastningsregistret. Delgiven tillträdesförbud.

   Det är alltså vuxna män det handlar om. Vuxna män som kommer att dömas som vuxna män. Här blir det inte tal om ungdomsvård eller liknande.

   Om någons syster eller mamma blivit våldtagen, eller pappa eller bror blivit misshandlad kan jag, på ett känslomässigt plan, ha förståelse för att personer i fråga samlar ihop ett gäng vänner för att ge igen. Det är naturligtvis inte så det ska gå till i ett civiliserat samhälle – men jag kan känslomässigt förstå reaktionen.

   Men det här handlade om att det lag de här vuxna männen håller på, AIK, hade blivit utslaget ur den i Sverige ganska betydelselösa fotbollscupen av Hammarby. Och därför ansåg dessa vuxna män att de hade god anledning att söka upp och misshandla anhängare till Hammarby.

   Det här är inget nytt. Och det förekommer tyvärr liknande händelser mellan andra så kallade supportrar. År efter år inträffar sånt här och det finns inga tecken på att det minskar. I några fall har det gått så långt att en supporter har dödats. Så vad att göra åt galenskapen?

   Låt mig komma med ett konkret förslag: Låt dem genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Alltså det som tidigare benämndes ”stor sinnesundersökning”. Jag är övertygad om att några av dem, kanske alla, därmed skulle få diagnosen ”gravt psykiskt störd”. Deras beteende tyder ju på det – minst sagt.

   Därmed skulle de låsas in på en rättspsykiatrisk klinik på obestämd och obegränsad tid. De skulle släppas ut först den dag det bedömdes att de inte längre utgjorde en fara för sig själva eller andra. Om de på kliniken framhärdade i att det var riktigt och rätt att agera så som de hade gjort, och därtill kanske slog någon patient eller vårdare på käften för att han höll på ett annat lag, så skulle de bli kvar där inne i många år – kanske livet ut.

   Rimligen skulle det sända en signal till andra som kanske har funderingar på att ge sig på och slå någon blodig för att han håller på ett annat lag. Sända en signal om att ett sånt beteende från vuxna män – på goda grunder betraktas som mentalsjukt i ett civiliserat samhälle.

 


  Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.